Ofattbart korkat försvar av Tolgfors

söndag, 6 Jul-08

Försvarsministern Sten Tolgfors försöker förklara och försvara FRA-lagen på framträdande plats på SvD:s hemsida idag. Det går inte så bra för honom…

Han försöker låtsas att det inte rör sig om massavlyssning eftersom ingen människa kommer att läsa alla mail. Han har så himla fel, på så många sätt. Det mest flagranta är att han missar att nämna att all kommunikation som passerar landets gränser i kabel faktiskt kommer att insamlas (avlyssnas) och analyseras av FRA. Det kan han inte förneka så vad han gör är att låtsas som att det inte rör sig om avlyssning förrän en människa analyserar trafiken.

Det är så fel, så fel, så fel! Så fort din och min privata kommunikation filtreras av en myndighet eller analyseras av en myndighet, oavsett om det sker av en dator eller av en människa, så handlar det om ett ofattbart övergrepp på den personliga integriteten. Det verkar försvarsministern själv inte förstått eller tro att vi inte förstår, och det mina vänner – det är skrämmande och läskigt.

Han verkar tro att vi ska nöja oss med påståendet att de sökbegrepp som FRA utvecklat helt enkelt aldrig kommer att träffa fel och aldrig välja ut som inte är en del av en hotbild. Vilkt nonsens.

Herr försvarsministern, vi är inte dumma. Däremot börjar vi ana att din bild av oss väljare behöver sig en uppdatering – vi är inte ointelligenta, i varje fall inte alla. Förhoppningsvis finns tillräckligt många av oss för att en gång för alla skicka denna lag till arkivet för politiska misslyckanden.

Att frihet, integritet och grundläggande rättigheter inte är så viktigt för våra styrande politiker gör mig rädd och jag vill uppmana alla att delta i mainfestationen mot avlyssningsvansinnet vid riksdagens öppnande den 16:e september. Mer information här: http://www.svartmandag.se/viewtopic.php?f=2&t=7

ps. Nu har Nyamko Sabuni kommit med samma skämt… Kolla här.  ds.

Annonser

13 svar to “Ofattbart korkat försvar av Tolgfors”


 1. […] bloggar om samma artikel: Ovanligt korkat av Tolgfors Lite övervakning har väl aldrig skadat […]

 2. Gubben Says:

  Vad är det man säger? Tomma hylsor skramlar mest, eller var det tunnor…
  Skit samma, tomt är det…

 3. Thomas Says:

  Delar din uppfattning. Jag kanske är korkad för det finns en ska jag faktiskt inte begriper. Hur kan ministrarna vara så otroligt naiva att de fortfarande går ut och försöker försvara FRA-lagen med sådana här argument?

 4. Farmorgun Says:

  Han har med detta förtjänat öknamnet Tomhylsan!

 5. Åsa Says:

  Den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta, angående FRA-lagen.

 6. hanubabbel Says:

  Åsa: Du skämtar va?

 7. Åsa Says:

  Jag skämtar inte
  Om man följer demokratiskt beslutade lagar har inte att frukta för FRA-lagen.


 8. […] hela regeringen för den delen — att väljarna är trötta på att dumförklaras. Väljarna begriper vad signalspaning är, men väljarna begriper också att som argument för massavlyssning så brister det. Om Om Sten […]

 9. hanubabbel Says:

  Åsa: Du kanske tycker att allt olagligt är dåligt och det som är lagligt är bra? I Sydafrika var Nelson Mandelas gärning olaglig. I 30- och 40-talets tyskland var Adolf Hitlers gärning laglig.

  Ofta när jag argumenterar i integritetsfrågor stöter jag på såna som du och jag har alltid lika svårt att bemöta dem. Jag tror att det i grunden beror på vad man har för inställning till medmänniskor, myndigheter, lagar och regler.

  Människor som intar din position brukar ofta propagera för ett mycket svartvitare samhälle än de som intar min position. De brukar var misstänksamma mot människor och hellre lita på konkreta ting som en regelbok eller något annat som är definitivt och förutsägbart.

  Övervakningsförespråkare brukar anse att straff ska vara hårdare. Att det ideala vore om alla brott blev uppklarade och anser att alla medel borde tillåtas i den jakten. De brukar också anse att följa regler är viktigare än att följa sin övertygelse. De brukar de ha en lägre tilltro till medmänniskor än vad jag har.

  Jag brukar fråga dem om dom har något emot att upplåta sin lägenhet för kameraövervakning? Naturligtvis mot löftet att man bara kommer att titta på bilderna om övervakningsprogrammet som filtrerar bilderna upptäcker något olagligt eller potentiellt olagligt. Eller om dom umgås med folk som har olagligheter för sig.

  Jag brukar aldrig få ett svar på den frågan…

 10. Bert Says:

  ”Jag brukar fråga dem om dom har något emot att upplåta sin lägenhet för kameraövervakning? Naturligtvis mot löftet att man bara kommer att titta på bilderna om övervakningsprogrammet som filtrerar bilderna upptäcker något olagligt eller potentiellt olagligt. Eller om dom umgås med folk som har olagligheter för sig.”

  Jäkligt bra!


 11. […] söndag, 6 jul-08 Regeringen tycks ha haft taktikmöte under helgen för att få fram med en strategi för att bemöta kritiken mot FRA-lagen. Det tycks som om dom bestämt sig för att förneka att det skulle röra sig om avlyssning. Nyamko Sabuni är nämligen den andra ministern idag som går ut i media (Expressen) och försöker påskina att det inte rör sig om avlyssning. Den första var Sten Tolgfors och min kommentar på hans självmål har du här. […]


 12. Lite fantasi. Om alla sätter i gång och späckar sina mail med ”farliga” sökord som ”jihad”, ”terror”, ”bomb” etc. blir FRA översvämmat och hela metoden tandlös. Följden av alltihop blir ett effektivt skydd mot den personliga integritet vi månar om.


 13. […] Ofattbart korkat försvar av Tolgfors  » Bloggar som kommenterar […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: