Här sparkas vidöppna dörrar in!.

torsdag, 3 Jul-08

Handelns utredningsinstitut (HUI) inleder det nya halvåret med att dänga in en vidöppen dörr med full kraft. Dom konstaterar att buteljerat vatten orsakar mindre koldioxidutsläpp än drycker som mjölk, läsk och juice… Åh fan!?! Det hade väl ingen anat.

HUI argumenterar vidare att buteljerat vatten inte ska jämföras med kranvatten eftersom det ofta är kolsyrat och smaksatt och att en jämförelse mellan kranvatten och buteljerat dito därför inte är relevant. Jag menar att det är nys och att man i sådana fall rimligtvis bör jämföra buteljerat vatten med kolsyrat kranvatten eventuellt också med en skvätt citronsyra i.

Nu ska man komma ihåg att det här är en partsinlaga… HUI ägs av Svensk handel och i styrelsen för HUI sitter bland andra Dag Klackenberg från Svensk Handel AB, Stefan Fölster från Svenskt Näringsliv och Jonas Gunnarsson från ICA. Det ligger i dessa herrars intresse att avstigmatisera det buteljerade vattnet för att det utgör en god inkomstkälla för deras respektive organisationer.

Fortsätt att med gott samvete avstå buteljerat vatten till förmån för kranvatten och ingorera såna här dumheter.

DN och SvD berättar om detta.

Annonser

20 svar to “Här sparkas vidöppna dörrar in!.”

 1. Bovary Says:

  Så sant som det är sagt!

 2. Lalla Says:

  Bra sagt!

 3. Mattias Says:

  Den stora skillnaden mellan buteljerat vatten och t.ex juice eller mjölk är att vatten kan man få direkt från egen tapp.

  Tyvärr saknar jag ko att mjölka i min tvårumslägenheten och har inget annat val än att köpa min mjölk. Utöver en ko saknar jag även nödvändig bryggeriapparatur för att framställa hembryggd öl.

  Vilken korkad rapport!

 4. Tonie Johansson Says:

  Jahapp…
  och jag som lärt mina barn att dricka Ramlösa Citron etc istället för Coca Cola och Fanta….

  Får väl börja med Cola då i alla fall. För det är i alla fall inte att jämföra m kranvatten.

  Tonie J

 5. Lunken Says:

  Jag kan brygga min egen öl… inte fasen köper jag buteljerat vatten för att brygga på… någon som helst kvaltetstänk måste man ju ha. 😉

  Ramlösa citron är nog bättre för deras hälsa och tänder… Köp pressad citron på ekonhandel.se istället….

 6. hanubabbel Says:

  Tonie: Fördelen med Ramlösa citron, förutom de helt uppenbara hälsoeffekterna, är att det är rätt lätt att gå över till hemkolsyrat vatten med lite citronsmak…

 7. Kalle Kula Says:

  Om du nu är sà upprörd över vem som stàr bakom, och vem som beställer studier mm. kan du väl beställa din egen undersökning och skicka in till tidningarna. Ur ett marknadsföringsperspektiv är det absolut inte konstigt att buteljerat vatten (mà det vara kolsyrat, smaksatt eller ej) hamnar i samma kategori som mjölk och juice, men som vanligt är detta en sak som sedan begynnelsens tider totalt passerar över trädkramarnas skallar.

 8. hanubabbel Says:

  Jag är inte upprörd, upprörd blir jag av FRA-lagen.
  Jag konstaterar att man försöker avstigmatisera buteljvattnet som tappat i försäljning sedan en tid och jag passar på att belysa att det är en partsinlaga och inte en oberoende undersökning.

 9. Cliff Says:

  Ok miljötöntar, ert prat om flaskvatten genererar mer koldioxid än några ramlösa någonsin kommer göra. Nu tar jag ett glas och skrattar åt er som är radiostyrda av media och silar myg och sväljer kameler! Skål!

 10. hanubabbel Says:

  Skål, Cliff!

  Se bara till att du slänger flaskan i brännbart eller komposterbart när du druckit ur. 😉

 11. tommyhjalmarsson Says:

  Miljö dogmer kan aldrig motbevisas med sanningar.

 12. hanubabbel Says:

  Tommy: Så kan det kanske vara… Men hur passar det in här?


 13. Ja, och inte nog med att det är onödigt att köpa buteljerat vatten i Sverige så kostar det lika mycket som läsk/saft whatever. 20 kr för 5 dl vatten med en skvätt citron? Eh, nejtack. Argumentet brukar vara att vatten är nyttigare än läsk/saft, men om man slår sig ned på en servering kan man få ett glas kranvatten gratis om man är törstig. Om det är den bärbara flaskan man är ute efter kan man återanvända en gammal flaska och fylla den med kranvatten och ta med ut på promenaden.

 14. tommyhjalmarsson Says:

  Det jag menar är att ”buteljerat vatten” är en dogm. Det spelar ingen roll om miljörörelsen har fel, så hävdar de att de här rätt ändå.

  Miljö mantran är farligt, det skadar saken om alla förlorar förtroendet.

 15. tommyhjalmarsson Says:

  Buteljerat vatten om det är onödigt eller inte(smaksat eller kolsyrat) måsta väl till störssta del vara baserat på vad man personligen tycker om buteljerat vatten. Det kan ju inte vara onödigt för alla och det är ju inte speciellt skadlig för miljön.

  Om man nu resonerar att ”onödiga produkter” ska folk sluta köpa så måste det ju gälla em massa produkter, varför bara snöa in på en.

  Krossade tomater på burk är väl minst lika onödig som buteljerat vatten i så fall. Varför inte krossa tomaterna själv.

  Jag tycker miljörörrelsen är viktig, men uttalandena börjar likna religion och därför lyssnar jag bara med ett halvt öra.

  Drick buteljerat vatten på flaska.

 16. hanubabbel Says:

  tommy: Jämförelsen med krossade tomater är inte särskilt lyckad. Vatten är något som de flesta svenskar har i kranen i köket, av hög kvalitet dessutom, i kranen hemma. Det kan man inte säga om tomater.

  Om det däremot funnits kommunala tomatrännor som löpte in i grönsaksfacket på var och ens kyl och valet stod mellan att ta tomater ur den rännan eller åka till affären för att köpa krossade tomater på burk…

  För övrigt så kan jag bara konstatera att våra åsikter går isär om flaskvattnets eventuella nödvändighet.

  Poängen med mitt bloginlägg är, som du ser om du läser det igen, att jag tycker att HUI:s undersökning är larvig som konstaterar att kolsyrat vatten orsakar mindre CO2-utsläpp per liter än andra drycker såsom lättöl, juice och mjölk. Dom bankar, som rubriken säger, in vidöppna dörrar.

 17. tommyhjalmarsson Says:

  Men du poängterar att förädlingen av vattnet, Citron och kolsyra, är något man kan göra själv och borde inte gämföras med andra förädlade produkter som Tex juice.

  Krossa sina tomater själv kan man också göra själv, och krossade tomater på burk borde också vara en helt onödig produkt som belastar miljön.

  Att det klargörs vilka intressegrupper som är beställare av en undersökning är viktigt att veta så man kan göra en utvärdering. Det gäller även när miljörörelsen beställer undersökningar.

 18. tommyhjalmarsson Says:

  Det är tillåtet att köpa tomaterna 🙂

 19. hanubabbel Says:

  tommy: Du förstår fortfarande inte, va? Tomatjämförelsen är inte bra. Den haltar eftersom det inte finns en tomatkran i hemmet.

 20. tommyhjalmarsson Says:

  Jo jag förstår, men jag ser det lite annorlunda.

  Köp förädlat vatten.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: