Idag kan bli en sorgens dag för Svensk demokrati

onsdag, 18 Jun-08

Trycket på Fredrick Federley, Annie Johansson, mfl. blev för stort. Dom vågade inte följa hjärtat och rösta ner lagen. Istället blir det en reträttväg. Av allt att döma kommer riksdagen idag att klubba igenom en lag som möjliggör avlyssning av alla svenskar. Detta oavsett om man är misstänkt för något brott eller inte.

Alla ska avlyssnas och hela ditt och mitt surfbeteende hamnar i förlängningen under luppen. Inte direkt, så tillvida att en person kommer att sitta och studera dina surfvanor, läsa din epost eller lyssna på dina mobilsamtal. Men indirekt rör det sig om avlyssning eftersom dina surfvanor, epost och annan kommunikation kommer att passera en statlig myndighets filter i syfte att avgöra om du är farlig för samhället.

Att lagen bara gäller trafik som passerar rikets gränser innebär ingen minskning av integritetsövergreppet. Alla som använder en hotmailadress eller annan utländsk mailtjänst får hela sin mailtrafik avlyssnad, alla som besöker hemsidor i utlandet – och det är så gott som alla internetanvändare – får sin trafik avlyssnad, alla som använder sig av MSN eller andra utländska chat-tjänster blir avlyssnade.

Integritetsövergreppet är ofantligt och några små tillägg och ändringar kan göras under dagen för att ”rädda” ansiktet på såväl regeringen som de borgerliga riksdagsledamöter som haft invändningar mot lagen ändrar inget på den avgörande punkten. Du kommer fortfarande att avlyssnas! Den enda skillnaden är att den som avlyssnar dig får ytterligare en överrock eller två… Skillanden mellan det ursprungliga förslaget och det som av allt att döma röstas igenom idag är rent kosmetisk.

Fy fan! Fy fan!

Idag får man skämmas över att vara svensk. Idag får man skämmas över våran riksdag. Idag dör illusionen om att folkligt inflytande styr Sverige. Idag visar maktens män och kvinnor att det är dom som bestämmer – inte du och jag.

Från och med idag och fram till den 1:a oktober 2009, då lagen kommer att vara i full kraft, kommer jag att ägna en stor del av min lediga tid till att undersöka hur jag kan bidra till att omöjliggöra övervakningen av oss.

Jag kommer att försöka hitta enkla vägar och verktyg som alla kan använda som krypterar och anonymiserar din internettrafik. Resultatet av mitt letande och experimenterande kommer jag att göra det jag kan för att så många som möjligt ska kunna ta del av. Vi får se hur det går.

Relaterade tidningsartiklar…DN, SvD, Aftonbladet, Expressen

Annonser

Ett svar to “Idag kan bli en sorgens dag för Svensk demokrati”

  1. Gubben Says:

    Nu är det klart – På rekordtid har FRA-lagen fått en liten fasadrenovering och nu lär alla riksdagsmän rösta ja. Diskussione återupptas i riksdagen i kväll.
    Vad säger det i så fall om de tidigare så kritiska riksdagsmännen (Federley m fl)?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: