Vet folk vad dom svarar på?

lördag, 16 Feb-08

I SvD idag ställs en fråga till läsarna. Frågan lyder: Bör Sverige bli medlem i Nato? I skrivande stund har 61% svarat ja och 35% nej. Det gör mig lite förbryllad. Vet folk vad dom svarar på? Natos regel om ömsesidiga försvarsförpliktelser är nämligen inget som bara går åt ena hållet. Det är inte så att vi kan åtnjuta skydd utan att själva vara med och strida mot det som våra Natoallierade definierar som fienden.

Vill vi verkligen överlåta åt exempelvis USA att definiera vilka som är våra fiender. Om Sverige varit medlem i Nato vid tiden för Irakkrigets inledning hade pressen på Sverige att bidra med trupp blivit stor. Var är det nästa gång? Och hur många gånger tror vi att vi kan säga nej när USA under Natoflagg ska ut och med militärt våld bekämpa ”terrorister”, hitta imaginära massförstörelsevapen eller säkra framtida oljeresurser?

Allt som USA gör är inte av ondo, mycket av det USA står för står också vi för. (Det är alltid bäst att lyfta fram den åsikten, annars brukar folk komma med anklagelser om rödvinsvänster och USA-hat.) I de fall där vi tycker att man gör ett riktigt val är det inget som i dagsläget hindrar oss från att bidra. Se exemplet med med Afghanistan. Men som medlemmar i Nato förlorar vi säkerligen en del av den friheten. Å andra sidan åtnjuter vi kanske en högre grad av skydd. Frågan är bara: Mot vad?

Annonser

5 svar to “Vet folk vad dom svarar på?”

 1. Wiseman Says:

  Det är långt ifrån alla NATO-länder som följt USA i krig mot Irak. Däremot deltar de flesta i Afghanistan – i en operation sanktionerad av FN (ISAF). Inte i Operation Enduring Freedom.

 2. Reflektioner Says:

  Opinionssiffrorna är felaktiga. 11:45 var ställningen
  55 – 42 till NATO-favör.

  Man blir vansinnig av denna idiotdebatt. Det står klart att USA-maffian i riksdagen medvetet har rustat ned svenska försvaret för att få ett skenmotiv att motivera NATO-anslutning.

  Dessutom låtsas tomhylsan att det inte finns en militärpakt i EU.

  Det skrevs i EU-fördraget redan 2003 att EU-länderna har ömsesidiga förplikterlser att försvara varandra. Detta passar inte det enfaldiga USA-gänget så därför så försöker man att
  att mörka det.

  Vi skall inte samarbeta med en högerextrem skurkstat som USA med uttalade ambitioner till världsdominans.

  Det motsvarar att ingå samarbete med Hitler under WK2.

 3. Agneta Norberg Says:

  Sverige deltar genom förberedelserna att ingå i NATO även i förberedelsrna för hot om ett förstaslag med kärnvapen. I 2001 Nuclear Posture-USAs kärnvapendoktrin ingår länderna Ryssland,Kina, NordKorea, i de uppräknade mål som USA anser sig ha rätt att attackera med kärnvapen. NATO är världens största kärnvapenmakt vars överbefälhavare alltid är amerikan,generalsekreteraren är alltid europé .
  Den 22 mars 08 kommer europeiska aktivister att samlas i Bryssel under parollen NATO GAME OVER.Välkomna! Agneta

 4. Wiseman Says:

  Mitt o.s.a för 22 mars 08 blir ett nej tack, jag kommer inte.


 5. Men bara för att det är så i Irak behöver det inte betyda att scenariot kan bli ett annat i framtiden.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: