Farsen på regeringskansliets IT-avdelning fortsätter

måndag, 26 Nov-07

it-avdelningen_regeringskansliet.jpgNu ska vi tydligen ta ett till varv i karusellen runt datatrafiken till och från regeringskansliet dagarna efter tsunamin. Det har för länge sedan upphört att vara något annat än en komisk och patetisk fars. Allt tyder på att man har sämre hantering av säkerhetskopior och loggar än vilket småföretag som helst. Jag ser bara två tänkbara orsaker till den ofattbara klantigheten i hanteringen av datatrafiken på regeringskansliet:

1. Man saknar kompetens, rutiner och ordning.

2. Man har ovanstående och har valt att försöka dölja vad som hänt –  men misslyckats kapitalt för att man antingen saknar kompetens att sopa undan spåren  eller att man inte försökt helhjärtat av olika anledningar.

Jag vet inte vilket  alternativ som är mest skrämmande. Båda alternativen känns som rätt läskiga då det handlar om grundläggande funktioner på IT-sidan hos en av de centrala arbetsplatserna för svensk offentlighet. Jag skulle hemskt gärna vilja veta vad som egentligen pågått.

Som det är nu framstår ett hönshus vid utfodring som ett under av ordning och reda vid en jämförelse.

DN:s artikel, SvD:s artikel, Aftonbladets dito

Annonser

6 svar to “Farsen på regeringskansliets IT-avdelning fortsätter”

 1. John P Says:

  Det är definitivt bra att man går till botten med sådant här även om bekvämligheten rubbas. Om man inte gör det, så vet förövarna att det bara är en tidsfråga till Friheten och att om man klarar sig tills dess, så är man säker och förlåten för vad man än har gjort. I USA har man inga preskriptionstider för brott. Därför kan ingen brottsling gå säker i livet och det har stark! preventiv verkan. I Sverige kan man hålla sig undan (Posener/Trustor) och när tiden gått ut så kan man ta hem sina miljoner och vara en uppskattad medborgare. Envar med lite kvar på hjärnstammen inser den avgrundsstora skillnaden mellan systemen och att Ansvar och Prevention skapas av att man aldrig blir fri innan man lagförts och avtjänat. För de läsare som saknar hjärnstam, så tänk er att någon skadar er familj. Vill ni då att man inte ska upp fallet mera ”Nej inte nu igen !!!” eller vill ni att förövaren aldrig ska känna sig säker? Jasså! Ja det anade jag. Det är således inte en fråga om Sak utan om Person.

 2. Martin Says:

  Helt absurd. Vilken IT-avdelning bränner för det första ner känslig och viktig data på cd-skivor?
  Att någon skulle lämna data av den kalibern i ett skåp och sedan glömma bort dem låter också mycket märkligt..

  Det luktar rutten fisk och politisk intrig lång väg.

 3. Nils Dacke Says:

  JAg tycker att det är taskigt mot hönsen att bli så här uthängda och anklagade för dålig ordning vid matbordet. Ordningen är mycket nogrannt reglerad där ledarhönan äter först för att i tur och ordning komma ner till hackkyckligen.
  Så för guds skull, förväxla inte oss med dessa homo sapiens i regeringkansliet, de verkar ju inte ha kolla på någonting. Bränna CD skivor, är vi i samma årtusende?

  Mvh Hönsen i Småland genom Nils Dacke

 4. henrikan Says:

  Martin: Nä, det låter ju helt absurt!
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=717245&rss=145

  🙂

 5. John P Says:

  Svarar “Martin Says”:

  Du anser således att det är “politisk intrig” att någon i strid mot Persons order om att mörklägga, sparar bevis från en snaskig period för framtidens analytiker att bese.

  Din inställning är skrämmande. Om du är representativ för valmanskåren som röstat fram dessa samhällsdemonterare, är det inte att förundras över att socialdemokraterna har kunnat mörklägga eget skumrask och manipulera detta samhälle så till den milda gard att Partiet trott att det äger Folket. Om du hade fått minsta skolning i objektivitet utanför Unga Örnar och övriga hjärntvättar, så hade du applåderat de modiga personer som inte följde Kejsarens befallningar utan valde demokratins grundvalar i sitt handlade att spara bevisen från eldningspannan. Detta istället för att Följa John utan att tänka. Men din signatur säger oss en hel del. Har du hört talas om “Följa John”. Det heter “Simon Says “ på engelska och det är väl vad det hela handlar om i ditt Parti, eller…?

 6. Martin Says:

  JohnP:
  Jag röstar inte på Sossarna så jag skippar att bemöta din harang om unga örnar..

  Det är så enkelt som att på stora it-avdelningar som t ex min egen arbetsplats, så får man första dagen skriva på en ansvarsförbindelse. Där listas det svart på vitt hur man förväntas handha den känsliga information man alltid möter på den här typer av tjänster. Att bränna lite extra backupper och glömma i något skåp är helt enkelt inte något man gör om man värdesätter sitt jobb och sin karriär.

  ”Du anser således att det är “politisk intrig” att någon i strid mot Persons order om att mörklägga, sparar bevis från en snaskig period för framtidens analytiker att bese.”

  Ja! Vad skulle du kalla det för? Jag tycker inte att t ex antalet gånger Carl Bildt var inne på youtube är något som någon analytiker framtida eller nutida skall lägga näsan i på detta helt okontrollerade sätt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: