En ding, ding värld!

måndag, 12 Nov-07

alwaleed_bin_talal.jpgDen saudiske prinsen Alwaleed bin Talal, bilden till höger, har enligt DN, gått och köpt sig ett nytt flygplan. För mig är bara tanken på privatplan tillräckligt motbjudande, med tanke på de miljöeffekter det innebär, men detta tar ändå priset. Det plan han beställt är en privatversion av världens största passagerarplan: Airbus A380.

För mig är det alltså rätt mycket som är knasigt med detta. Här är ett axplock av det jag tycker är värst:

 • Flygplanet väger i runda slängar 270 ton, otankat. Att frakta en 80 kilos homo sapiens i ett sådant åk känns både konstigt och ganska lågpannat.
 • Flygplanet kostar 300 miljoner dollar. Det är nästan 1,9 miljarder kronor. Att lägga såna pengar på privat konsumtion vittnar om en ganska långtgående emotionell begränsning.
 • Att flyga en ensam passagerare i detta plan förbrukar 1,6 kubikmeter per 100 passagerarkilometer. 1600 liter bränsle per tio mil alltså, eller nära 16 000 liter bränsle för sträckan Luleå-Stockholm.

Prinsen måste ha ett stort hål i sin själ. Det är synd att han försöker fylla det med vansinneskonsumtion.

Annonser

23 svar to “En ding, ding värld!”

 1. mike Says:

  300 miljoner dollar, inte miljarder. Nåja…det är rätt mycket pengar det med 😉

 2. hanubabbel Says:

  mike: Hehe! Så fel det kan bli… 🙂 Tack för rättelsen!

 3. Dan Laurin Says:

  tror du inte, att en saudisk prins med egen oljekälla skiter i ditt lilla resonemang…?

 4. hanubabbel Says:

  Dan Laurin: Ja. Det är min absoluta övertygelse att han skiter i vad jag tycker.

 5. Nennex Says:

  Den kungliga svenska avundsjukan förnekar sig aldrig!

 6. hanubabbel Says:

  Nennex: Det är inte avundsjuka. Du kanske inte tror mig, men det är för dig att tro och för mig att veta. Det är rätt vanligt att människor som själva strävar efter en hög materiell standard och status har svårt att förstå att andra kanske inte drivs av samma sak.

 7. Markus Says:

  Don’t feed the troll 🙂

 8. eriande Says:

  Värsta är väl ändå att denne miljöbov fått sina miljarder genom att sälja olja …

 9. Ewa Says:

  ”Den kungliga svenska avundsjukan…”? Det är bortom ett normalt utvecklat intellekt eller känsloliv att överhuvudtaget kunna vara avundsjuk på ett sånt bisarrt spenderande… De pengar som denna människa lägger ned på ett flygplan skulle antagligen kunna föda något mindre afrikanskt land under en inte oansenlig tidsperiod. Och han har VERKLIGEN tagit till sig klimatdebatten…

 10. Jonas Martén Says:

  Inte är det avundsjuka det handlar om …

  Fast jag är en stor kapitalist (kanske mest i andras ögon) så håller jag nog fullständigt med Hanubabbel.
  Inte tror jag att lycka sitter i ett privatplan av den kalibern…. om jag bara själv tänker efter lite kommer jag snabbt fram till att om jag får välja mellan att flyga i privatplan till andra sidan jorden eller umgås med goda vänner i en liten oansenlig skogskoja så står det mej ganska klart vad jag föredrar.

  Men !!! .. visst är det så att vi ständigt önskar mer och mer i form av prylar och levnadsstandard.
  När vi byggt en stuga med tak och väggar ser vi fram mot att få det isolerat och varmare … därefter blir det nödvändigt med rinnande varmvatten …när det är färdigt tycker vi att vi ”behöver” en altan !? osv…

  Om vi ransakar oss själva så inser vi nog att det är så vi fungerar, åtminstone 99% av oss.

  Frågan blir ju, när har vi nog prylar/levnadsstandard?
  och vem ska egentligen bedömma vad som är lagom ??

  Det är komplicerat att vara en tänkande varelse….

 11. Magnus Says:

  ”Frågan blir ju, när har vi nog prylar/levnadsstandard?och vem ska egentligen bedömma vad som är lagom ??”

  I det här fallet är det väl ganska klart. Naturen bedömmer att det gått helt överstyr.

 12. Bla Says:

  Avundsjukan lyser igenom…

 13. Alexmcfire Says:

  Tror du att han åker ensam i sin A380, nej, hela klanen skall med, säkert 30-50 personer när dom skall
  på sommarsemester i Spanien (för varmt i KSA då), tjänare, doktor och livvakter exkluderade.
  Sen förstår jag inte din teknik fientlighet, skall man
  fortsätta flyga med gamla t.ex Deathstar-10 istället, för att dom är billiga i inköp?
  Dessutom är det 300 miljoner US$ innan dom inrett den, så den lär bli dyrare i slutändan. Dock en investering för framtiden, då ny teknik konkurrerar ut gamla plan.

 14. Stefan Says:

  Ditt resonemang om en ensam passagerare håller inte heller. En saudisk prins håller sig med stort harem, tjänstefolk och annat folk som följer med på hans resor. Vi pratar snarare om minst 50 människor.

 15. Ström Says:

  Om nu den gode prinsen vill köpa ett sådant plan så har jag inget principiellt emot det.

  Vidare har jag känslan att han köpt planet för att förlänga en viss kropsdel. Planet kommer nog därför mest stå på backen i någon mörk hangar och därigenom inte dra något bränsle alls.

  Glädj dig istället åt alla arbetstillfällen den gode prinsen skapar.

 16. hanubabbel Says:

  Tack för alla kommentarer!

  Eva: Det är så vanligt att människor har svårt att förstå andra inte är lika inställda på jakt efter prylar och status.

  Jonas: Visst är det komplicerat att vara en tänkande människa! Men bara genom att reflektera över att det upplevda materiella behovet tycks vara omättligt får man precis du redan fått lite perspektiv på saken. Då slipper man jaga de där sakerna man tidigare kanske trodde att man behövde/ville ha/hade rätt att få.

  Att försöka uppfylla alla de materiella behov man inbillar sig ha är helt omöjligt för precis som du säger så föder uppfyllelsen av ett behov en önskan att få nästa tillfredställt ända tills man dör eller kliver åt sidan och betraktar sin fruktlösa jakt för materiell tillfredställelse.

  Alexmcfire: Teknikfientlig? Vari ligger teknikfientligheten i att tycka att det är vansinnigt att frakta en prins, och som du påpekar – hans hov på kanske 50 personer, i ett flygplan som är byggt för 555 passagerare? Jag är inte teknikfientlig och jag är odelat för utvecklingen av mindre resurskrävande teknik, men om vi tänker använda den nyvunna tekniken till att expandera vårt överflöd istället för att minska vår miljöpåverkan då kan vi människor dra åt h-vete. 🙂

 17. Björngalningen Says:

  ”Att lägga [300 miljoner dollar] på privat konsumtion vittnar om en ganska långtgående emotionell begränsning.”

  Och hur får du ihop detta? Har man precis hur många miljarder som helst är två futtiga hit eller dit en droppe i havet. Finns det studier som visar på att om man spenderar nån/några få procent av sin förmögenhet för att förbättra ens egen livskvalitet så är man emotionellt handikappad? Eller hittar du bara på?

  Eller kanske är det bara så att du tycker att perspektivet alltid ska vara ”det finns folk som har det sämre än jag, så därför ska jag skänka mina pengar till bättre behövande”? Det är ett argument med två stora brister, nämligen
  1: Det finns sex miljarder människor här på jorden, och det finns bara en enda som kan ha det sämst. Och innan vi alla har det precis lika jävligt som den personen får vi inte spendera våra pengar på att höja vår egen livskvalitet. Det säger sig självt hur korkat detta är.
  2. Att bara skänka bort sina pengar löser inga problem, snarare tvärtom. Pengarna måste användas på ett vettigt sätt. Mycket biståndsarbete som gjorts i all välvilja har resulterat i arbetslöshet, inbördeskrig och framför allt att hålla militärdiktaturer kvar vid makten. Jag tvivlar på att det finns en enda biståndsorganisation som kan ta emot motsvarande nära två miljarder kronor på ett bräde och använda dem på ett långsiktigt hållbart sätt.

  ”Prinsen måste ha ett stort hål i sin själ.”

  Ja, förmodligen. Han kan inte må bra som har så mycket pengar, stackars, stackars man. Kvaliteten på dina argument är inte intellektuellt högstående direkt.


 18. Enligt Forbes är grabben värd 20.3 miljarder dollar, alltså ungefär 130 miljarder svenska kronor.

  Att lägga mindre än två procent av sin förmögenhet på ett fortskaffningsmedel — är det verkligen så anmärkningsvärt? Hur långt räcker två procent av din egen förmögenhet?

  Var i stället glad åt att han valde Airbus och inte Boeing. Det betyder att pengarna hamnar i Europa i stället för hos krigshetsarna på andra sidan Atlanten.

 19. hanubabbel Says:

  Björngalning och Björn F.: Ibland undrar man om folk läser det man skriver… När jag läser era kommentarer inser jag att folk läser, men att de inte förstår vad jag skriver. Och det är kanske mitt fel, egentligen. 😉

  Ni misstar er på min poäng. Jag är inte orolig för att prinsen ska ruinera sig på flygplansköpet. Tanken är ganska skrattretande faktiskt. 🙂

 20. Kick-ass-lawyer Says:

  Vilken trevlig debatt!!! 🙂 Tänk om alla stackars kuvade saudier kunde debattera sin ädle prins senaste shopping-extravaganza… Eller kanske debattera utnyttjandet av sitt lands naturresurser? Men det är klart så länge han inte använder sitt plan till att styra in i en skyskrapa (som någon annan saudisk adelsman lär ha gjort) så får man väl vara nöjd… 🙂

 21. anton Says:

  är det på allvar inte lite mer intressant med en person som faktist äger världens största plan?

 22. Jonas Martén Says:

  Lite kul det här tycker jag … inte någonsin trott att storleken på kroppsdelarna på en saudisk prins skulle vara av intresse men man kanske får hoppas att det är som Ström gissar , att planet ska användas som förlängare och att det då mest kommer att stå i en hangar.

  Känner att jag skulle kunna skriva tills jag nött upp några tangentbord när ämnet ”vi trodde vi behövde/ville ha/hade rätt att få” kommer upp.

  Jag är bla.faktiskt otroligt fascinerad av Svenska folket när det gäller vår tandstatus. Och varför nu detta intresse ?

  Jo, för att vi har tycker oss ”ha råd/ha rätt att få” bilar, båtar , skotrar, fyrhjulingar, sommarstugor, utlandssemestrar ny mobiltelefon så fort det kommer ut en snyggare modell men….men .. men.. men – Vi har inte råd att gå till tandläkaren för att det är så dyrt !!??

  Det låter ju som ett skämt men det kommer ju larmrapporter lite då och då om vår dåliga tandhälsa efter det att vi fått ta över ansvaret för våra tänder själva.

  Det säger ju en hel del… måste skratta lite för mej själv här jag sitter…eller gråta ..

 23. merat Says:

  Något jag tycker är fruktansvärt sjukligt är att det sitter en familj med total makt över sitt land och en oändlig rikedom som köper upp privata passagerarjets som om det vore bilar. Hade det varit Castro (exempelvis) som köpt sig ett flygplan så hade det blåst upp till storm i både media och bloggvärlden (undrar om någon idiot hade påpekat att det var ett exempel på ”typisk svensk avundsjuka” då också?!). När nu arabvärldens despoter gör det så är det tydligen inte alls anmärkningsvärt ur något annat än en nöjessynpunkt (om jag utgår från den lite lättsamma TT-artikeln). Saudiarabien är dessutom ett rent sinnessjukt land som går balansgång mellan religiös fundamentalism & israelhat å ena sidan och sin allians med USA å andra sidan, för att behålla greppet om den makt och rikedom som de lagt under sig.
  Även inom storpolitiken så verkar man inte låtsas som att Saudiarabien (tillsammans med liknande oljeländer) är en auktoritär diktatur, utan de behandlas som vilket annat land som helst. Storbritannien vägrade blankt att närvara på ett möte där Mugabe eventuellt närvarar för att visa sina principfasthet för demokrati, men tog glatt emot Saudiarabiens kung på statsbesök för någon månad sedan.
  Vår välvilliga inställning till arabvärldens despoter grundar sig onekligen på oljan. Och det är på grund av det hyckleriet, den klyftan mellan teori och praktik som muslimsk militantism frodas.
  Själv håller jag tummarna för att det saudiska kungadömet störtas så oljepriserna skjuter iväg upp i himlen och tvingar ner alla privata passagerarjets för gott.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: