Vansinnet får bestämma. . .

måndag, 15 Okt-07

pengar.jpgVi ska få oss en ny nationalarena för bland annat fotboll. Denna nationalarena ska vara naturlig hemvist för våra viktiga landskamper i fotboll och ska därmed tjäna som symbol för Sverige inom fotboll i synnerhet och i idrottsliga sammanhang i allmänhet. Namnet har ett högt marknadsvärde och ett ganska stort symbolvärde. Det inser vem som helst och just därför borde vi tänka till både en och två gånger innan vi säljer ut det.

Att bara bjuda ut det till vilken jäkla skitfirma som helst och låta dem ladda namnet med sitt varumärke känns både själlöst, enfaldigt och kortsiktigt…. och osäkert. Hur många hade idag velat att nationalarenan skulle heta Skandia Arena? Eller varför inte Fermenta National Stadium? Eller kanske Carnegie Arena?

Varför inte försöka komma på ett namn som är värdigt för en ny arena. Kanske uppkalla den efter en stor historisk person, eventuellt av svensk härkomst, en händelse som haft stor betydelse eller varför inte ge den ett namn som klingar av de värderingar vi vill stå för.

Men pengar är kung och den själlösa jakten på finansiering, ökad tillväxt och ökad konsumtion är våra budord för dagen. Den som önskar att vi skulle stå för andra värden stämplas som flummig och vänsterinriktad. Trist och på längre sikt helt värdelöst för oss alla.

.

.

.

Nyhetsartiklar: DN, SvD, SVT, AftonbladetExpressen

Annonser

4 svar to “Vansinnet får bestämma. . .”

 1. Moa Says:

  Men vaddå? Det här blir väl härligt, tänk dig: vi tar Coca Cola-banan från Volvovägen in till MacDonaldstorget, och strosar sedan genom Hennes&Mauritzparken bort till Swedbank arenan. Myspys. (Hur lång tid innan skolböckerna sponsras med logotyper och reklam som elsewhere?)

 2. 10011 Says:

  Alltså, namnsponsring… visst. Jag förstår att det behövs, men för tusan inte på nationalarenan!

  Skulle de döpa om Wembley?

 3. hanubabbel Says:

  Moa: Hehe! Det är framtiden det. Jag längtar. 😉

  Förresten så har vi redan sponsrade läroböcker i skolorna. Jag vet att det är hemskt, men så är det….

 4. hanubabbel Says:

  10011: Nej, precis. Jag är inte totalt fundamentalistisk. Om ett hockeylag som redan är genomkommersialiserat vill döpa sin hemmarink till Pepsihallen så får dom göra det. Det är inget jag gillar, men heller inget som rör mig så mycket.

  Det som gör mig brydd är precis det du påpekar. Nationalarenan, liksom… Vad fan… Kan vi inte sansa oss litegrann i alla fall. Om man nu inte vill kalla det något pompöst och historiskt kan det väl i alla fall få heta något halvneutralt. Swedbank arena… Det är så att man hoppas att Swedbank springer iväg och gör en Skandia eller Fermenta så att det i alla fall blir nåt ironiskt över det hela.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: