Äntligen en skärpning av reglerna för tokskolor!

måndag, 15 Okt-07

4religion.pngÄntligen gör någon någonting för att hejda det pågående vansinnet i landets religiösa friskolor. Jan Björklund och co. lägger i dagarna fram ett förslag som ska försöka stoppa religiösa inslag i undervisningen, läs DN:s artikel eller SvD:s artikel. Det är på tiden och det är en präktig skandal att friskolor fått finnas så länge utan en reglering som denna.

Samtidigt tar man också bort möjligheten för friskolor att ta emot anonyma ekonomiska bidrag. Alla ekonomiska bidrag ska redovisas med avsändare. Som Michael Moore brukar säga: follow the money! En skola som får stora bidrag från fundamentalistiska bidragsgivare får det tveklöst av en anledning och det ska inte få ske i det fördolda.

I min uppfattning räcker inte detta, men det är i alla fall ett steg i rätt riktning. Min uppfattning är att religiöst eller politiskt inriktade friskolor överhuvudtaget inte borde ha tillåtits. Det är ett misstag från början till slut.

Alla barn har rätt till en hyffsat objektiv skolgång. För barn till religiöst, politiskt eller på annat sätt fundamentalistiska eller enkelspåriga föräldrar är skolgången ibland den enda plats där de kan komma i kontakt med avvikande åsikter och uppfattningar. Om man berövar barnen denna källa till avvikande tankar riskerar man att beröva dem den sista möjligheten till eget, någorlunda fritt, tänkande.

Nu hoppas jag att detta bara är det första steget mot ett förbud av åsiktsgrundade friskolor.

Annonser

5 svar to “Äntligen en skärpning av reglerna för tokskolor!”

 1. Tord Ivarsson Says:

  Denna reaktion från Hanubabel, är resultat av en
  målmedveten kampanj från vissa politiska håll.
  Det var just syftet att han (och andra) skulle
  reagera på det sättet. Nu kan det kanske snart
  vara politiskt möjligt att begränsa vår frihet,
  och återinföra ett marxistiskt monopol i skolan.
  Man vill så otroligt gärna kunna begränsa friheten
  i Sverige för föräldrar att fostra sina egna barn
  enligt sina egna värderingar. Denna frihet har f.ö.
  Sverige undertecknat i Europakonventionen.
  ”Tokskolor” existerar näpperligen.
  Det berömda exemplet Plymoth-brödernas skola i
  Smålands-stenar, är inte ens konfessionell.
  Rektorn och alla lärare är hämtade utanför rörelsen.
  Deras främsta motiv att starta skola har varit att
  minska mobbingen för de barn som fått tillfälle att
  gå i den.

  Livets Ords skola är omvittnat välrenommerad, och
  församlingen har numera täta kontakter med de flesta
  andra kristna, inklusive Katolikerna. De är helt
  enkelt ingen sekt. De har enligt alla underssökningar
  skött sin roll utomordentligt.

  Det är bara enkla fördomar och brist på kontakt med
  verkligheten som föranleder dessa återkommande angrepp
  på vår frihet.

 2. noctivagus Says:

  Mycket bra sagt!!! Det är dags att rensa upp i tokdjungeln och skydda barnen. Dom ska få växa upp till fria människor som själv ska ta vuxna och sunda beslut om sin egen tro. Att kalla en skola som drivs av livets ord välrenimmerad är sinnessjukt!!! Bara en hög av extremister.

 3. hanubabbel Says:

  Tord: Livets ords och Plymothbrödernas kan vara precis hur bra som helst, det har jag ingen aning om och det förändrar inte min uppfattning i frågan. Även om du radar upp tio exempel till på skolor som sköts exemplariskt så är det inget som förändrar min absoluta uppfattning i den här frågan: Skolor ska inte drivas utifrån en ideologisk eller religiös grund.

  Mitt främsta argument är det jag tar upp i mitt inlägg. Dvs. barn som växer upp i familjer med en stark ideologisk eller religiös övertygelse beöver gå i en skola där även andra övertygelser får plats och läggs fram på ett objektivt sätt. Det bästa väg jag kan tänka mig för att maximera denna möjlighet är att inte tillåta ideologiska eller religiösa sammanslutningar att driva skolor.


 4. Håller med. Kan inte förstå att vi i Sverige har gått med på något sådant här. Att alla ska få ha sin religion eller ideologi anser jag självklart, men med en förståelse och inblick hur andra världar har det är ett måste. Vi säger ju själv i Sverige att vi har relionsfrihet, men då låser man inte in en och samma ”övertygelse” i en och samma skola. Det var väl inte det vi menade med religionsfrihet? eller det gällde bara vissa?

 5. Martin Says:

  Intressant, går det att driva några skolor då om religöst och politiskt inriktade inte ska få finnas? eller är det bara friskolor som har dessa inslag som är dåliga? För politiskt inriktade är de ju om man förordar att de ska vara på ett visst sätt och inte på ett annat, värderingen till varför de ska vara just så kommer från en ideologi som man anser ska vara överordnad vilket är likt en religion så i bästa fall, för dig och andra gelikar, så får vi en statlig politiskt ofri skola som samtidigt är om inte religiös helt och hållet, i alla fall styrd av dogmer och trossatser från en ideologi som ska tros/följas/tillämpas. Grattis!

  Inget av ovanstående tar bort det goda i att man ska kontrollera skolor bättre. Rapporter om udervisningen och elevers hälsa och arbetssitution har väl inte varit så ljusa de sista åren?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: