Den religiösa/moraliska känsligheten skenar

fredag, 31 Aug-07

vaktmaestarbyxa.jpgIdag i DN kan man läsa två nyheter som båda ger uttryck för en religiös/moralisk panik som tycks sprida sig i såväl den kristna som i den muslimska världen. Paniken tycks skena hejdlöst och utan kontroll. Tillsammans med profeten Muhammed som rondellhund och de känslor publiceringen av denna bild tycks väcka är det ett mindre roligt tecken i tiden. Ökad intolerans och religiös känslighet är verkligen i ropet.

Vad är det då för något som är så upprörande för afghanerna och folket i den amerikanska södern? Jo i den amerikanska södern känner sig folk tydligen så upprörda och fyllda av harm inför de lågt hängande vida jeans som unga bär att man är nödgade att förbjuda dem. Det rör sig heller inte om några småböter för att visa lite kalsonger över jeanslinningen. I Delcambre i Louisiana kan den som bryter mot förbudet få böta 3.500 kronor eller riskera sex månader i fängelse. Detta är egentligen stor humor, men på något sätt fastnar skrattet i halsen. En mer detaljerad redogörelse för spektaklet hittas på DN.

football.jpgDet andra tecknet på ökande intolerans och känslighet är de upprörda känslor som utdelade fotbollar orsakar i Afghanistan. Man undrar hur gratis fotbollar till afghanistanska barn kan leda till känsloutbrott. Jo – svaret är naturligtvis att det upprör religiösa känslor… På bollen finns tydligen ett antal flaggor, bland annat den Saudi Arabiska. Och den har tydligen den muslimska trosbekännelsen på sig. Detta leder till att den som sparkar på bollen riskerar att sparka på trosbekännelsen och då är det tydligen ett allvarligt brott mot någon, ej specificerad, religiös regel/lag/påbud att dela ut såna fotbollar.

Jag blir helt förstummad när jag läser sånt här. Vad är det med människor och deras tro? Inbillar de sig att en allseende och allsmäktig gud som antagligen har ett rätt fulltecknat schema ska orka bry sig i ett par halvt visade kalsingar eller ett tryck på en fotboll.

Vad är det för pluspoäng hos sin skapare de inbillar sig att de ska raka hem genom att frammana en moralpanikattack över såna här petitesser. Vill man ha pluspoäng hos gud, allah eller vad man nu väljer att kalla sin skapare så tycker jag att man borde hedra sin skapelse på andra sätt.

Varför inte genom att vara vänliga mot varandra och försöka skapa förståelse, medkänsla och hjälpa varandra genom livet i stort och smått? Men det är klart. Det är ju ganska besvärligt och kräver empati – då är det lättare att haka upp sig på detaljer.

Annonser

6 svar to “Den religiösa/moraliska känsligheten skenar”


 1. Idén att sparka på en fotboll med flaggor på är synnerligen stötande i stora delar av Asien, där detta att beröra något med fötterna – eller att peka med foten – är en grov förolämpning – och detta har ingenting med religion att göra. Det gamla porträttet av Ingvar Carlsson som skosula skulle t.ex. ses som den yttersta kränkningen i Thailand!

 2. hanubabbel Says:

  Jag vet inte om du läst artikeln, men om du gjorde det så kanske du såg att man hänvisade till religiös känslighet, inte en allmänasiatisk fotfobi. Men visst kan en sån sak bidra till att förvärra hur det uppfattas av afghanerna… I artikeln står det i alla fall så här

  ”Fawad Ahmad, affärsinnehavare i Kabul, var inne på samma spår: – Amerikanerna skapar själva oro genom att ignorera religiös känslighet, det är mot islam.

 3. Mia Says:

  Alltså jag förstår inte hur de kan få byxorna att sitta kvar när de hänger så lågt. Det är någon slags magi. Har de bältet åtdraget så hårt att de för blodstopp i låren?

 4. hanubabbel Says:

  Mia: Nej, det är ta mig fan magi. Jag har själv funderat i samma banor och dragit slutsatsen att de måste ha ruskigt knotiga knän och att det är där de hänger byxorna. 😉

 5. Frank Grimes Jr Says:

  Måste tillstyrka att är imponerad av ditt blogginlägg. Kort och koncist fångar du precis de känslor kring den här ”fotbollsdebaclet” tydligen har åstadkommit som jag liksom många i min gemenskapkrets känner.

  Som den sekulärt strävande ateist jag är hoppas jag att tyngdpunkten på folks aggressioner och ilska skulle riktas mot de som utför horribla våldsdåg i deras religions namn, men det är tydligen viktigare att engagera sig i frågor rörande trosbekännelser tryckta på leksaker?

  Än mer komiskt (läs: tragikomiskt) blir det när man får reda på att Saudiarabien rent generellt har ”problem” med nyttjandet av sin flagga och att man ofta får ingripa i användandet av densamma. T ex har man ofta fått klaga hos FIFA på sättet den var tänkt att användas (dvs, precis på samma sätt som alla andra flaggor). En lösning skulle förstås kunna vara att ha en flagga som i sig inte kan uppfattas som stötande av sitt eget folk då den används, men det verkar tyvärr också som en utopi.

 6. hanubabbel Says:

  Tackar för berömmet, Grimes! Instämmer i din poäng om att inte ha en flagga som skändas av normalt bruk. 😉


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: