Muhammed avbildas även i muslimsk konst.

måndag, 27 Aug-07

Nu protesterar alltså Iran officiellt mot Nerikes Allehandas publicering av profeten som rondellhund. En protest har lämnats in till den svenska ambassaden i Teheran. Det roliga med hela uppståndelsen runt avbildningar av profeten Mohammed är att han i islamsk konst avbildats såväl med som utan ansikte i hundratals år utan att det blivit något större debakel.

Visst är det en viss skillnad på att avbilda profeten som rondellhund jämfört med de religiösa avbildningar som förekommit i islamsk konst. Man brukar från vissa håll göra gällande att avbildning av profeten är förbjuden överhuvudtaget och det verkar som sagt inte stämma så bra med alla muslimers uppfattning (se nedan). För övrigt är vår egen yttrandefrihet och tryckfrihet minst lika helig för oss som Muhammed är för människor med muslimsk livsåskådning och då blir det svårt att komma överens till fullo. Vi kanske får enas om att vara oeniga.

Jag hoppas att tolerans och försoning kan segra denna gång så att vi inte får ett sådant liv runt detta som det blev i fallet med Jyllandsposten och deras karikatyrer. Nåja, i väntan på vad som kan tänkas ske denna gång kan jag tipsa Irans regim om några gamla muslimska avbildningar av profeten:

Vad sägs om att lämna in en protest mot sig själva för denna gamla persiska avbildning av profeten, konstnär Abū Rayhān al-Bīrūnī:

d01.jpg

Eller denna likaledes persiska bild av Rashid al-Din:

d02.jpg

Om det är jobbigt att protestera mot sig själv kan man ge sig på grannländerna Afghanistan för denna:

d04.jpg

eller Uzbekistan för denna:

d031.jpg

Slutligen vill jag tipsa den iranska regimen om att även Turkiet hyser kättare av rang. Eller vad sägs om denna turkiska avbildning:

d05.jpg

En ganska omfattande sida som listar mohammedavbildningar genom tiderna hittar ni här:

http://www.zombietime.com/mohammed_image_archive/

Det är från denna sida jag plockat ovanstående bilder.

Slutligen ett par länkar till media som berör detta ämne:

DN:s artikel och ännu en DN-artikel om det senaste debaklet, SvD:s artikel, SR-Ekot, Aftonsnasket, Expressen, SVT.

ps. Ahhh! Äntligen går det att infoga bilderna i inlägget. Igår kväll när jag skrev inlägget var det stört omöjligt att länka in bilder oavsett om de låg på min wordpressdomän eller hotlänkades från zombietime.com så jag drog slutsatsen att WordPress inte tillät att man postade bilder i inlägg som innehåller ord som mohammed/muhammed/profet/etc.

Kanske var det ett tekniskt fel, kanske var det skit bakom spakarna. Vi får nog aldrig veta. 😉  I alla fall vill jag be WordPress om ursäkt för mitt antagande att de inte vågade låta folk lägga in bilder i inlägg som innehåller ord som kan knytas till profeten Mohammed. ds.

Annonser

11 svar to “Muhammed avbildas även i muslimsk konst.”

 1. Noctivagus Says:

  Yttrandefriheten är viktig och även kampen mot all religös uttryck av förtryck vare sig den är muslimsk, kristen eller judisk.

 2. Mia Says:

  Det låter väldigt konstigt av WordPress att inte ”tillåta” dig att infoga bilder. Har de sagt det till dig personligen? Killarna på redaktionen brukar annars hålla stenhårt på yttrandefrihet och pressfrihet enligt USA’s grundlagar. De blev just bannlysta i Turkiet för några veckor sedan för att de vägrade censurera sina turkiska användares bloggar.

  Säker på att det inte bara är ett tekniskt fel? Skriv till dem och fråga annars. De är ju amerikaner de kan inte ens läsa de svenska inläggen, jag fick sitta och översätta åt Matt en gång när det handlade om ett inlägg som felaktigt vuxenstämplats.

 3. Mia Says:

  Det kan vara så att bilderna bara inte går att hotlänkposta utan att du måste kopiera dem till din egen domän först.

  Bloggverktyget WordPress censurerar ingenting automatiskt.

 4. Mia Says:

  Alltså svenskar (och svenska regeringen) viker sig som smörpapper av feghet när muslimer klagar och känner sig ”kränkta”.

  Det är väldigt, VÄLDIGT annorlunda i USA. Att anklaga killarna som styr WordPress för att stödja religiös fanatism är bara typ jävligt tvärt emot hur de har betett sig alla de gånger jag haft kontakt med dem. Det känns som en väldigt förolämpande anklagelse som de absolut inte förtjänar.

 5. Mia Says:

  Jupp jag testade just och jag kan posta bilderna utan problem i min blogg. Du har råkat ut för någon slags tekniskt fel.

  Och du är nog skyldig WordPressredaktionen en ursäkt.

  ;p

 6. hanubabbel Says:

  Mia: Jag har fått in bilderna nu. Varför det inte gick igår vet jag inte, men med stor sannolikhet var det ett tekniskt problem. Jag försökte infoga in bilderna såväl genom att lägga upp dem på mitt wordpresskonto som att hotlänka dom. Inget fungerade.

  Visst kan det ha varit vara halvmetersproblemet, men det är inte sannolikt eftersom jag trots allt aldrig stött på ett liknande problem. Jag antar att dom hade tekniska problem igår kväll och att det råkade sammanfalla med den tidpunkt då jag ville posta bilder på profeten Muhammed var ju lite lustigt…

  Ursäkt har dom fått. 😉

 7. Mia Says:

  Hade detta varit en svensk bloggtjänst med svensk personal hade jag hållt med dig om att det verkade skumt.

  Men som det är nu så är det bara skrattretande att ens tro att de skulle censurera nåt sånt.

 8. hanubabbel Says:

  Nåja, skrattretande vet jag inte… :-/

 9. NILS Says:

  sveriges och usa krig mot deras lögner.lars wilks bekräfta katarina da costa c.


 10. Wau! Vilken strålande upptäckt du varit med om.
  Du skrev det mycket tjusigt vilket bara gav mera krut åt det hela. Det piggade min alltför tidiga morgon, tack så mycket!

 11. mikaela Says:

  tanken har inte slagit dig att de som målade av profeten inte är ”duktiga” muslimer?

  För förbudet är det, oavsett om någon målar det eller ej.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: