Reinfeldt är inte dum

torsdag, 2 Aug-07

saag.jpgSom bekant fick Fredrik Reinfeldt, känd miljövän och stadsminister, motta en del kritik under sitt möte med USA:s president G. W. Bush i vita huset för några månader sedan. Kritiken gick ut på att Reinfeldt inte ska ha kritiserat USA:s bristande miljöarbete samt brott mot mänskliga rättigheter, bland annat. Så här några månader i efterhand inser jag att kritiken är helt oberättigad.

Reinfeldt framförde fruktansvärt hård kritik, men på ett subtilt och närmast genialt manér. Visst visste jag att Reinfeldt är en diplomatisk herre, men den sågning av Bush som Reinfeldt genomförde är stor. Kanske diplomatihistoriens mest subtilt framförda kritk?

Det som fick mig att förstå Reinfeldts kritik är denna artikel i DN, även SvD skriver om samma sak. Kritik så subtil att mottagaren till och med skriver brev för att tacka för den.

Den språkligt intresserade vet vad Bush betyder i svensk översättning. Reinfeldts present till president Bush framstår med tanke på det som både genial och razor.jpgknallhård. Presenten var en röjsåg…

Till nästa besök kan jag tipsa Reinfeldt om en rakkniv i gåva som fortsättning på den subtila diplomatins väg.

Den Brittiska polenambassadören, Charles Crawford, har en del att lära av Reinfeldts finurliga manér. Hans e-post som berörde EU:s jordbrukspolitik kom på irrvägar och rönte en del höjda ögonbryn. Man ska ju inte vara rak, öppen och ärlig om sin åsikt inom diplomatin. Vad skrev han då? Jo, bland annat:

a programme which uses inefficient transfers of taxpayers money to bloat rich French landowners and so pump up food prices in Europe, thereby creating poverty in Africa, which we then fail to solve through inefficient but expensive aid programmes. The most stupid, immoral state-subsidised policy in human history, give or take Communism.

Hela Charles Crawfords berömda mail hittar du här.

Annonser

Ett svar to “Reinfeldt är inte dum”

  1. hampus Says:

    högljudda applåder; en oerhört lustig iakttagelse. Nu är det bara att hoppas att Reinfeldt gjorde det med avsikt, så att humorn bevaras. Fast nästan mer hoppas jag att han har en jävligt bra förklaring på lager om Bush får nys på det här medan han fortfarande är överbefälhavare för världens mäktigaste armé.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: