Svåröppnade nödutgångar är inte ovanligt.

fredag, 29 Jun-07

nodut.pngEnligt DN var minst en nödutgång på det brandhärjade gymmet reglad, något som försvårar utrymning och är emot reglerna. Nu beskriver inte artikeln på vilket sätt dörren var reglad, men den gick i alla fall att öppna, till glädje för den bastubadande mannen som räddade sig ut den vägen.

Min bild är att det är ganska vanligt att man i olika lokaler spärrar av nödutgångar på diverse sätt. Ibland ställer man dit lite bråte i brist på annan plats att förvara det. Andra gånger spärrar man av eller låser dörren för att undvika att folk använder nödutgången som en vanlig utgång. Hur många krogar är det inte som spärrat av nödutgångarna för att hindra att människor smiter in den vägen? Själv kommer jag på rak arm ihåg flera krogar som på olika vis spärrat av nödutgångarna när jag varit där.

Hur många Hisingsbränder ska det behövas innan alla inser att brandskyddsregler inte är till för att ställa till det utan för att undvika en katastrof i händelse av brand. Vid hisingsbranden 1998 var det såvitt jag kommer ihåg så att branden startades i anslutning till en nödutgång. Lokalen var dessutom kraftigt överfylld. Det i kombination med den häftiga brandutvecklingen ledde till att det gick så illa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: