Fildelningsdom: Vad betyder det här?

tisdag, 12 Jun-07

Hovrättens dom i fallet med den 45-årige fildelare som delat ut fyra låtar – ”It must have been love” med Roxette, ”Sarah” med Mauro Scocco, ”There must be an angel med Eurythmics” och ”Vara vänner” med Jacob Hellman – har idag fallit (se not 1, nedan). Domen innebar, liksom i tingsrätten, dagsböter.

Fildelarförespråkarna i Piratbyrån tolkar det som ett klart besked att det är stopp för polisen att genomföra husrannsakningar och kräva ut adressuppgifter från ip-nummer hos operatörerna. IFPI som representerar skivbranchen däremot anser att genom att straffet blev 20 dagsböter för fyra låtar så kommer framtida domar där större mängder utdelat material ingår att utdöma strängare straff och påstår sig därför känna sig stärkta.

Både Piratbyråns och IFPI:s uttalanden är ju partsinlagor och ingår i den retorik man för i syfte att spinna opinionen. Så, eftersom jag inte är särskilt hemma på det där med juridiken, men väldigt intresserad av en bra tolkning av domen så nu frågar jag panelen:

Vad innebär detta rent praktiskt?

Var står vi i dagsläget, är detta ett stopp för polisen, eller är det inte det?

Länkar:

(1): Den mest logiska domen borde ha varit fängelse för framkallande av fara med tanke på vilken rutten musik han gjort tillgänglig för oskyldiga nedladdare. Jag hade valt att driva den linjen – aklagaren valde fildelningslinjen – därför blev det alltså bara dagsböter. 🙂

7 svar to “Fildelningsdom: Vad betyder det här?”

 1. filemongler Says:

  Domen betyder att du inte behöver riskera att få ditt ip-nummer utlämnat av din internetoperatör såvida de inte själva väljer att samarbeta. Polisen kan inte tvinga dem till det, det är vad jag fått fram genom att läsa olika forum men ingen vet nog säkert,,,

 2. hanubabbel Says:

  Är det så alltså?

  Enligt vad jag förstått så baserades bevisningen i det här målet på skärmdumpar och logfiler som IFPI själva tagit fram. IP-numret har man antagligen begärt ut via polisen och om den vägen är stoppad nu så har du antagligen rätt.

  Men det är skrämmande att målet baserades på branchorganisationens egen partiska bevisning. Om detta fortsätter är sveriges rättssystem illa däran.

 3. Magnus Says:

  Hmm om det krävs ett samarbete kommer vissa internetleverantörer inrikta sig på att vägra ge ut ip-adresser och locka kunder på det sättet… om de andra väljer att göra det motsatta dvs… för det är ju bandbredden de tjänar på!

 4. hanubabbel Says:

  Magnus: Det finns redan. Relakks och deras side-kick flashback.name. Deras affärsidé är att erbjuda folk med bredbandsuppkoppling en anonymiseringstjänst där deras policy är att inte förrän polisen tvingar fram det lämna ut ip-nummer.

  Om filemongler har rätt innebär det att de som använder en sån anonymiseringstjänst kan luta sig tillbaka och fildela i godan ro…

 5. Lillebror Says:

  Oavsett vad man tycker om det estetiska värdet i dom delade låtarna så kan det väll inte vara annat en livets ironi att låtarna som Mammon vill stoppa handlar om Kärlek, Vänskap och Änglar.

 6. hanubabbel Says:

  Lillebror: Hehe! Vilken klockren betraktelse!

 7. BC Says:

  Lika ironiskt är att någon tror att mammon har något att göra med Kärlek, Vänskap och Änglar. Är dom inte gratis…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: