punkt se har bevittnat det vi alla redan visste.

fredag, 8 Jun-07

jordgubbe.jpgAftonbladets side-kick, punkt se, berättar om att man bevittnat ompackning av tyska jordgubbar i svenska förpackningar. Det är naturligvis illa, men inget som vi egentligen inte redan anat. Det är så liten skillnad på svenska gubbar och utländska att man omöjligen kan avgöra säkert. Ändå är det en rejäl prisskillnad och den prisskillnaden gör säkert att det kliar i fingrarna på vissa.

Hur som helst är det fascinerande med den svenska vurmen för våra egna jordgubbar. Det är liksom nån slags sjuklig fixering vid att det måste vara svenska jordgubbar – speciellt på midsommarbordet. I alla fall är mediebilden sådan. Mediebilden stöds även av det faktum att svenska gubbar betingar ett kilopris på ungefär 20 spänn mer per kilo.

Vad är dealen med detta? Varför omgärdas just jordgubbar av denna underliga nationalromantiska dimma? Varför inte äpplen? Potatis? Blåbär?

Jag är inte bättre själv, jag köper de där svenska jordgubbarna utan att tveka. Övriga svenska livsmedelsindustrion borde kolla upp det där. Helt uppenbart går det att få svensken att betala mer för svenska produkter. Vad är nyckeln till denna gåta?

SvD refererar numera också nyheten, här.

Annonser

Ett svar to “punkt se har bevittnat det vi alla redan visste.”

  1. Banarne Says:

    Jag har själv varit jordgubbsodlare, ett självplock norr om huvudstaden. För min del kommer det alltid att vara svenska jordgubbar som gäller. Inte för att de är svenska utan för jordgubbar är mycket godare när de är nyplockade. Just för att de måste vara nyplockade köper jag sällan jordgubbar på mataffären. Varken de svenska eller utländska brukar vara tillräckligt bra där.

    Ett tips: En nyplockad jordgubbe är spänstig och blöder inte. Om det är jordgubbssaft i kartongerna är bären sannolikt inte färska.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: