Säpo ger sig ut på banan i mikrofonhatattacken

onsdag, 23 Maj-07

untitled.jpgPå säkerhetspolisen har man enligt DN och SvD beslutat sig för att polisanmäla den reporter från Strix som sprutade vatten i ansiktet på miljökämpen Fredrik Reinfeldt. Man menar att det rör sig om ofredande. Tillåt mig att ställa mig lite försiktigt skeptisk till det. Det är kanske olämpligt, klantigt, framfusigt eller eventuellt lite dumt gjort och egentligen ganska roligt – men brottsligt? Reinfeldt borde beväpna sig med vattenpistol och ge igen nästa gång han ska intervjuas av en Strix eller SVT-reporter. Jag tänker mig en statsminister som går från ord till handling och agerar – ungefär som i miljöfrågan där han ju ”plöjer jungfruelig mark”. *asg*

Jag antar att Säpo anser att det blir ett brott eftersom det inte är vilken miljökämpe som helst utan statsministern, men det känns lite tveksamt tycker jag. Handlingen borde inte bli brottslig bara för att det är statsministern som får en liten vattendusch? För jag antar att dom inte skulle polisanmäla det om det var dolda kameran-teamet som var ute på stan och duschade gemene man.

I övrigt verkar det vara få som tycker att det var roligt och det har jag svårt att förstå.
När jag letade lämpligt bildmaterial till det här så sprang jag på en snygg youtubare. Det är en höghastighetsfilm av en kille som träffas av en vattenballong i plytet. Kolla in:

Annonser

22 svar to “Säpo ger sig ut på banan i mikrofonhatattacken”

 1. Björn Svensson Says:

  Stadsminister – för vilken stad då? Du bör se över din svenska lite bättre, den är undermålig och synes behöva finslipas.

 2. P-E Says:

  Håller väl med till viss del men… Som staTsminister (inte d) har man en liten annan hotbild mot sig än vad gemene man har. Dessutom är det ofta situationen som avgör om det är ofredande eller ej. En uppklädd statsrepresentant är i en roll där man ska vara korrekt och proffsig. En vattenstråle i plytet i det läget är respektlöst av en grad som inte riktigt är jämförbar med att skjuta ”svensson” med vattenpistol. Men visst. Lite kul är det. Och lite distans måste man nog ha även som statsminister.

 3. hanubabbel Says:

  Tackar för rättstavningsläxan! Dessutom: Visst förstår jag att kränkningen kan upplevas som lite större då det är statsministern, men så himla farligt är det ju inte. Eller?
  Men det verkar ju som om han har lite distans själv. Han låter i alla fall bli att anmäla det själv. Fast det kanske mer är ett utslag av hans känsla för vad som skulle gå hem i stugorna. Att anmäla händelsen skulle få honom att verka pompös och det vill han ju inte.

 4. Anders Andersson Says:

  Bra att Säpo förstår att idioter som denna reporter måste anmälas och bestraffas. Annars kan inge komma i närheten av en politiker i framtiden.
  Var det Aftonbladet ? vilka idioter som har ansvar på den blöaskan

 5. gmo Says:

  Skulle det varit lika roligt om det varit Polonium-210 i vattnet?

 6. hanubabbel Says:

  Gmo: Nej, då skulle det vara tråkigt. Men eftersom det inte var polonium utan vatten tycker jag att det var rätt skoj. 😉

 7. gmo Says:

  Men ur SÄPOs perspektiv är det ingen skillnad om det var det eller inte! SÄPO sköter personsäkerheten för statsministern, om han sedan attackeras med vatten, gift, butterickskniv eller morakniv (som Anna Lind) spelar ingen roll. De har misslyckats att skydda statsministern och är på krigsstigen för att ingen ska skylla på dem!

  Omvänt – om du var statsminister – skulle du:
  1. Vilja bevakas så hårt av SÄPO att detta omöjligen skulle kunna hända.
  2. Om det verkligen hände – skulle du kunna känna dig trygg i motsvarande situationer därefter.

  Tänk lite på människan bakom! – oavsett om du gillar honom personligen eller ej – är ditt skratt värt så mycket – att det är värt att en människa till ska känna sig otrygg så fort han vistas i en inte 100% kontrollerad omgivning?

 8. Bengt Says:

  Så snabbt gick det att glömma bort Anna Lindh och Palmemordet. Att attackera en minister är INTE ok! Strix, Aschberg och ”komikern” borde skämmas.

 9. peter Says:

  Bara för att det heter fri television betyder det inte att man är fri att kränka människor som man vill. Reinfeldt är folkvald och representerar svensk demokrati, att förnedra honom är att göra detsamma mot mig. Det spelar ingen roll om jag röstade på hans parti eller inte, det vore lika illa vem man än gjorde det mot. Det här blir skadligt för SVT, jag tror många kommer att sluta betala licenspengar p g a detta. Vad blir nästa steg? Att kasta urin i ansiktet på någon och säga att det var ju himla kul. “Det var ju bara på skoj, ha lite humor”. Dessutom ger det här dåliga minnen av tidigare händelser.

 10. hanubabbel Says:

  Jag förstår att Säpo tycker att det här är väldigt obehagligt. Det är också förståeligt att de gör en anmälan för ur deras perspektiv är det här inte ok. Men jag hoppas att utredningen kommer att visa att det inte är olagligt. Jag har så svårt att se detta som ett brott.
  Visst förstår jag att många tycker att det är olämpligt, puckat och idiotiskt av reportern. Men för den sakens skull tycker inte jag att det är det.

 11. gmo Says:

  ”Visst förstår jag att många tycker att det är olämpligt, puckat och idiotiskt av reportern. Men för den sakens skull tycker inte jag att det är det.”

  Intressant, så du tycker att det är ok, ja till och med kul, om vilt främmande människor sprutar vatten, kastar tårtor, och trycker in buttericks knivar på dig när du är ute på stan?

  Om inte, varför är det ok att göra detta mot en folkvald person på dennes fritid?

 12. Mia Says:

  Haha Polonuim.

  När ska svenskar vakna och inse att både detta land och detta lands politiker är en liten fjärt i värdlen som ingen bryr sig ett skit om förutom kanske ett random psycho. På något vis har folk här lyckats övertyga sig själv att våra politiker är viktiga och framstående nog att organiserat attackera.

  De bryr sig inte ett skit om Sverige. Face it.

 13. hanubabbel Says:

  Gmo: Nåja, nu vet jag inte om jag skulle tycka att det var så jättejul beroende på situationen skulle jag kanske till och med bli arg. Gjordes det i syfte att göra mig löjlig eller var det i en anda av gemensamt dårskap. Oavsett vilket skulle ändå inte polisanmäla skojaren. Det har förvisso inte Reinfeldt heller gjort, men väl Säpo

 14. hanubabbel Says:

  Mia: Ja. Det är rätt kul att vi tycks ha lättare att tänka oss att någon främmande makt eller annan utrikisk jättefarlig organisation ligger bakom när det händer nåt (ex. Palmemordet) än att köpa det faktum att det var ett fyllo från Rotebro som trodde att statsministern var en snubbe som han var skyldig en massa pengar.

 15. Mia Says:

  Hanu – Ja det är en rätt vanlig föreställning för svenskar som aldrig lämnar landet (mer än under chartersemestern) att Sverige faktiskt är något som någon bryr sig ett jota om.

  Varken landet eller Reinfeldt har någon större internationell betydelse överhuvudtaget. Vilket är delvis credited till att landet är så litet, vi har ju färre invånare totalt än de flesta andra västländers huvudstäder, och delvis för att Sverige aldrig på något vis vågar sticka ut rent politiskt. Ett politiskt korrekt mesland som aldrig säger emot och aldrig syns kommer ingen att ens notera.

  Men det är lite kul hur folk här faktiskt tror det.

 16. Mia Says:

  Sverige är en obskyr byhåla, helt enkelt. Ur internationell synvinkel.

 17. Mia Says:

  Ett till tillägg: Det skulle vara mer sannolikt att Viktoria Silvstedt utsattes för en attack från någon kriminell organisation än Reinfeldt. På allvar.

  Hon är känd, han är okänd.

 18. gmo Says:

  Mia, du har missat:
  1. Farliga, planerade attacker riktas inte mot kända personer, utan mot mäktiga eller rika personer. Silverstedt är varken rik eller mäktig. Reinfeldt kvalar nog däremot in som mäktig.
  2. Polonium-210 är faktiskt inte jättesvårt att få tag på, det används inom industrin, och kanske sjukvården med. Det finns således på ett flertal ställen inom vårt samhälle.

 19. gmo Says:

  Hanu:
  Om du misstänkte att de som kastade vatten, eller varför inte ketchup, var ute efter din plånbok eller mobiltelefon då? Är inte det t.o.m. det troligaste? Långt troligare än att det är strix som är ute och filmar?

  Skulle det inte vara rätt att polisanmäla, även om din mobil eller plånbok inte försvunnit.

 20. hanubabbel Says:

  gmo: I detta fall rörde det sig om ett TV-team med kameror och ett uppenbart uppsåt att skapa humor, inte att stjäla en plånbok eller mobiltelefon. Vore uppsåtet att stjäla så är det en helt annan sak. Och det är inte ett stöldförsök eller något i den stilen vi diskuterar här, utan ett skämt som inte föll i god jord.

 21. gmo Says:

  Hanu:
  Vad är det som säger att ficktjuvar inte kan vara utklädda till TV-team?

 22. hanubabbel Says:

  gmo: Visst kan dom det, men det var inte ficktjuvar och då tycker jag inte att det är att betrakta som ett brott. Det här var ett skämt, måhända inte uppskattat men likafullt ett skämt. Hade det visat sig att det var ficktjuvar skulle det, som jag skrev innan, varit en helt annan sak.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: