Ordlistan för 2000-talets kontorsarbetande

onsdag, 16 Maj-07

saol.jpg

Jag fick en ordlista av en kollega idag och jag förstår inte hur jag kunnat klara sju år i detta millenium utan en del av de ord som finns med. Ord jag definitivt behövt, men saknat i min vokabulär är exempelvis åhnejsekund, stapelkoma, blamestorming (vår vanligaste aktivitet på jobbet har saknat namn tills nu), projektledarfett (så mycket skärmrengöring som går till spillo tack vare detta), laxdag (min normala arbetsdag är en laxdag) och slutligen trädspill.

Nya ord för kontoret
De senaste termerna som du bör införliva i ditt ordförråd för att klara dig i 2000-talets kontorsmiljö.

404: Någon helt utan koll. Från www-meddelandet ”404 Not Found” som betyder att sidan inte kan hittas. ”Bry dig inte om att fråga honom. Han är helt jävla 404.”

Adminisfär: Organisationsnivåerna som börjar precis ovanför vanliga anställda. Beslut som faller från adminisfären är ofta djupt felaktiga eller irrelevanta för problemen de är tänkta att lösa.
Allmänsta: Detaljer i det svenska landskapet som är exakt likadana oavsett var man är, som t ex Sibyllakiosker, Folkets Hus och McDonalds-restauranger. Används som t ex i ”Vi var så vilse i Allmänsta att jag glömde bort vilken stad vi var i”.
Arstrologi: Processen genom vilken somliga tycks absorbera framgång och befordran genom att slicka chefens röv.
Avhyvling: Ett bankomat- eller kreditkort som har blivit oanvändbart efter att magnetremsan är utsliten på grund av för flitigt användande.
Avinstallerad: Snällare ord för att ”få sparken”.

Blamestorming: Sitta i en grupp och diskutera varför man missade deadline eller varför ett projekt misslyckades och vems fel det var.

Egosurf: Att konstant söka igenom Internets alla sökmotorer, databaser, on-line tidningar, etc, efter referenser till ens eget namn.

Flygrisk: Används för att beskriva anställda som man misstänker kommer att lämna företaget eller avdelningen snart.
FNG (Fucking New Guy): Den nya på kontoret som bara kommer att vara en belastning och göra fel de närmsta sex månaderna.
office.jpg

Hej-kompis: Person som du känner till utseendet och hejar på för säkerhets skull i korridoren fast du glömt av i vilket projekt eller i vilket sammanhang du mött honom/henne.

Idéhamstrar: Folk som alltid verkar ha sina idégeneratorer gående på högvarv.

KBH (KarriärBegränsande Handling): Används bland mikroslavar för att beskriva tveksamma aktiviteter. Att prata skit om chefen när han är inom hörhåll är en allvarlig KBH.
KFH (Kollega Från Helvetet): Vi har alla haft dem, de pratar i ett kör, skapar merarbete och verkar totalt okunniga om att de utgör en allvarlig arbetsmiljörisk på kontoret.
Konceptnasare: Konsult.
Kroppsnazister: Träningsnarkomaner och gymfanatiker som ser ner på alla som inte tränar som marinsoldater.

Laxdag: Upplevelsen av att tillbringa en hel dag med att simma uppströms, bara för att bli blåst och dö i slutändan.
Loggat av: Annat ord för att någon har dött.

Måschef: En chef som flyger in, väsnas en hel del, skiter på allt och sedan flyger iväg.
Motorsågskonsult: En expert som plockas in utifrån för att reducera antalet anställda utan att ledningen får blod på sina händer.
Muspotatis: Den uppkopplade online-generationens motsvarighet till soffpotatis.

Perkussiv skötsel: Den svåra konsten att knacka skiten ur en elektronisk mojäng så att den börjar fungera igen.
PLF: Står för ProjektLedarFett, det vill säga fettet som blir på skärmen efter alla projektledare som ska peka och vara duktiga.
Pop-up: När någon skriker eller tappar något ljudligt i en skärmväggsfarm (se nedan) och folks huvud poppar upp över skärmarna för att se vad som är på gång.

ROM:are: Kommer av orden ROM (Read Only Memory). Person med väldigt kort och begränsat minne som bara har kapacitet att komma ihåg en sak tills han/hon får nästa sak att lägga på minnet varvid den första saken obenhörligen raderas. ”Ingen idé att förklara något för honom, han är en riktig ROM:are”.

office_slaves.pngSkärmväggsfarm: Kontorslandskap.
Stapelkoma: Det tillstånd man befinner sig i när man ser stapeln växa vid installation av program och dylikt.
Stressvalp: En person som verkar bli hög på att vara överstressad och gnällig.

Tangentbordsplack: Den äckliga ansamlingen av smuts och fett som man efter en tids användning hittar på datorns tangentbord.
Teflonhjärna: Ingenting fastnar.
Trädspill: Hackerslang för dokumentation och annat utskrivet material.
Turister: Folk som går på utbildningar bara för att komma ifrån sina vanliga arbetsuppgifter. ”Vi hade tre elever i klassen, resten var bara turister”.

Xeroxbidrag: Snällare ord för att kopiera privata papper gratis på jobbet.

Åhnejsekund: Den ytterst korta fraktion tid då du inser att du gjort ett REJÄLT misstag.

Öhvän: En sexuell relation som man inte vet riktigt var man har eller en dold intim bekantskap, som i ”Det här är Jenny, min… öh… vän”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: