Ångest och skaparglädje går hand i hand

måndag, 14 Maj-07

Visst är det märkligt att de så många av våra stora konstutövare lider av depressioner och/eller ångest till och från i livet. Den senaste i raden är Lars von Trier som drabbats av depression och helt tappat skaparlusten. I en artikel i DN refererar man en artikel i danska Politiken där von Trier berättar att han inte har skaparglädjen kvar. I den artikeln utnämner han för övrigt själv Dogville som sin främsta film.

Kanske är det konstnärens tunna vägg mellan känslor och medvetande – det som gör dem till stora skapare – som gör dem, åtminstone skenbart, överrepresenterade i mentalvården?

Salvador Dali hade i alla fall saken klart för sig när han sade: ”Den enda skillnaden mellan mig och en galning är att jag inte är galen”.

Skrietmålaren Munch hade en dystrare kommentar om ångest: ”From the moment of my birth, the angels of anxiety, worry, and death stood at my side, followed me out when I played, followed me in the sun of springtime and in the glories of summer. They stood at my side in the evening when I closed my eyes, and intimidated me with death, hell, and eternal damnation. And I would often wake up at night and stare widely into the room: Am I in Hell?”

I alla fall är det skönt att en sökning på ångest och kreativitet kan generera även humorösa träffar. Jag avslutar med en skön variant av Munchs Skriet:

 

munch.jpg

Länkar:

En rätt intressant artikel från en server på Chalmers om kreativitet och mental hälsa.
Även SvD skriver om detta.

5 svar to “Ångest och skaparglädje går hand i hand”

 1. joakim Says:

  Munchcitatet, så otroligt vackert.


 2. […] Ångest och skaparglädje går hand i hand Visst är det märkligt att de så många av våra stora konstutövare lider av depressioner och/eller ångest till och […] […]


 3. […] Trier är 51 år. Mitt råd till von Trier är att håll ut. Ta det lugnt. Tids nog går det över. Hanubabbel påminner om konstnären Salvador Dalis uttalande: “Den enda skillnaden mellan mig och en […]

 4. Sven Nilsson Says:

  Tvivlar på att Munch sade/skrev detta på just engelska..

 5. hanubabbel Says:

  Sven Nilsson: Det menar du inte… 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: