Kommer ni ihåg Barings bank och Nick Leeson?

tisdag, 8 Maj-07

leeson.jpgCarnegie har en av de anställda blåst upp sina siffror och orsakat att Carniegies tradingresultat måste skrivas ner 128 miljoner kronor. Den anställde har fått focken… Är de inte lite väl hårda 😉 – det är ju bara växelpengar jämfört med vad Nick Leeson lyckades bränna som derivatspekulant för engelska Barings banks filial i Singapore. Han lyckades bränna 827 miljoner pund på misslyckade placeringar mellan 1992 och 1995. Det hela slutade med att Barings Bank, den då äldsta brittiska affärsbanken gick omkull och såldes för en pund till nån holländsk bank.

Både Carnegie och den oturlige anställde kanske kan trösta sig lite med att läsa ett välskrivet sammandrag av hans affärer på Wikipedia eller om Barings Bank och dess fall.

Denna nyhet hittade jag på DN.

Annonser

2 svar to “Kommer ni ihåg Barings bank och Nick Leeson?”

  1. Erik Fiction Says:

    370 miljoner fel i beräknat tradingresultat är mycket pengar och borde inte kunna bero på en person och gör det säkert inte heller. Carnegie har en lång tradition av att utse syndabockar för att mörka sina skumma affärer.

  2. hanubabbel Says:

    Jag känner inte till varken Carnegie eller branchen särskilt bra. Har du nån länk till mer information, eller är det din egen magkänsla?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: