Kan vi inte bara skita i fotboll ett tag nu?

lördag, 5 Maj-07

futurehooligan.jpgNu har det bråkats igen runt en fotbollsmatch. I åratal har det pågått och fotbollsklubbarna gör lite lama försök att stävja det lite då och då. Samhället griper in med vänsterhanden och petar lite i lagar och förordningar och media blåser upp jätterubriker runt det hela.

Och är det inte just det dom vill, pojkarna som kastar flaskor och pucklar på varandra? Få lite uppmärksamhet och känna sig betydelsefulla ett ögonblick om så bara som en liten del av en pöbel. Det bästa vore väl om vi övriga samhället i ett år, eller så länge som krävs bara beslutar oss för att nog är nog. Vi ger fan i att gå på fotboll, vi köper inga matcher på PPV och vi avhåller oss från att intressera oss, bara ett tag. De flesta av oss skiter ju egentligen innerst inne i vilket lag som lyckas skuffa in bollen i mål flest gånger på nittio minuter. Prova bara att ha ett verkligt problem i livet och känn efter hur viktig matchen MFF-ÖIS känns då…

Kan vi inte bara svälta ut huliganerna och fotbollsklubbarna till detta upphör. Klubbarna kommer inte att göra något förrän det syns i kassaboken och huliganerna kommer inte att sluta självmant förrän ingen bryr sig längre. För att inte tala om media. Den dag lösnummerförsäljningen inte ökar en dag med krigsrubriker om en kastad flaska på nåt derby kommer man att sluta skriva om det, garanterat. (och i samma ögonblick som ingen skriver om det kommer pojkarna på stå inte tycka att det är lika roligt att tjafsa)

DN om dagens bråk, SvD om detsamma.

45 svar to “Kan vi inte bara skita i fotboll ett tag nu?”

 1. Lennart Says:

  Jag håller med fullständigt! För länge har vi sett bråk och stök på våra derbyn utan att något händer. Förr kunde man ta med sig barnen på en match, men nu när jag har barnbarn så vill jag inte längre göra det, allt för många känner likadant.

  Jag var inte på matchen idag och jag är ledsen att säga det: Jag är glad att jag inte var det.

  /Gnagare sedan 45år

 2. Wunder Says:

  Jepp … dessa dumheter får för mycket plats … både på stan och i media. Lägg ner skiten och gör något annat i stället.

 3. Rugge Says:

  Håller med – dags att reagera på detta, ett lysande förslag – Strunta i fotbollen!

  Har ett eget förslag annars, släpp ner alla på planen efter matchen – vi andra kan gå hem..

  / Rugge, gnagare..

 4. Aik annhängare. Says:

  I helvete! e ni dumma eller?
  bråk har tillhört fotbolls sen det startades..
  Och jag vill dessutom säga att polisen kan ta sig i arslet en ”polisman” slog av armen på en 12-14 årig tjej(!) för att hon och hennes mamma hade gått för nära en polis av spärrning utan för södra läktaren!
  ACAB!

 5. Christian Says:

  tss… återkom när du flyttat hemifrån. polisen är sista utvägen för att samhället inte ska förlora kontrollen. ingen säger att dem gör allt rätt.

  media MÅSTE hur som helst ta sitt ansvar och sluta den här typen av rapportering. dem är lika bidragande som vilken topp dogg som helst till det här problemet.

 6. Christian Says:

  men ja tror inte man kan tiga ihjäl problemet. ja tycker bara det är jävligt patetiskt av respektabla tidningar som DN och SVD att spä på skiten… att kvällspresshororna, hatade av alla, gör det är ju tyvärr deras affärsidé.

 7. hanubabbel Says:

  Christian: Det är just det jag tror att man kan. Det kommer inte att ske på en gång, men med tiden. I alla fall kanske. Jag är övertygad om att mycket av nyrekryteringen kommer genom mediarapporteringen runt detta.

 8. Wunder Says:

  Jasså du AIK-anhängare. Så du tycker det är OK med bråket – för så har det alltid varit. Jag som inte tycker det är OK tycker dock att det suger kraftigt. Faktum är att det suger kraftigare än att lägga ner fotbollen helt. Och så tycker du att polisen suger för att en tjejj fått armen avslagen. Nu skall vi se här – säger du att alla poliser slår av armar på 12-åriga tjejjer för att de tycker det är kul eller?

 9. håkan Says:

  Spela för tomma läktare.

 10. hanubabbel Says:

  Wunder: Jag instämmer i din replik på AIK-anhängarens ganska aningslösa inlägg. Att bråk i samband med fotboll är lika gammalt som fotbollen själv kan ju diskuteras fram och tillbaka men det rättfärdigar inte bråken.

  En liknelse kanske kan illustrera hur jag tänker: Mord, misshandel och stöld är lika gammalt som människosläktet, men det är naturligtvis inte ok bara för att det är en gammal företeelse.

 11. Wunder Says:

  Personligen tycker jag att man inte skall spela alls. Lägg ner högre serier. Eller varför inte lägga ner allt ihopa.

  När jag var ung så var man ute och kickade boll med kompisarna – hade kule helt enkelt. I dag så är man med i en klubb. Den lilal grussplanen där jag bor är bara upptagen när det är några knattar som spelar från något lag. Och då står ledare och pappor och hojtar och skriker på de små liven att de får f*n jobba lite hårder nu för f*n.

  Otrevligt är vad det är. Precis som avgrunsdsapvrålen från supportarr på läktare och när de drar tunt staden. Detta har spårat ur – dax att börja om från början.

 12. Strandberg Says:

  Man ska inte lägga ner sporten!
  Sedan så kan du gå på matcher var där i dag, gick lungt hem utan att jag märkte nåt bråk.
  Vill man komma hem efter match så gör man det, polisen ser till att vi vanliga normala människor inte behöver blandas med djuren.

  Sedan så måste sammhället göra en insats.
  Bråk inne på arenan eller utanför livstids avstängning från matcher, automatiskt 3 års fängelse.

  Det skulle göra så bråken slutade.
  Ge sammhället en chans att agera en gör det nu innan det är för sent.

  Från en Äkta AIK are

 13. Benkt Says:

  Allt är medias fel! Om tidningarna skulle tiga om allt elända skulle världen genast bli mycket bättre.
  Och det är klart vi ska sluta med fotboll! Vi måste först och främst skydda barnen, ge dem inga bollar alls. Risken är stor att de blir huliganer och sedan knarkare.
  Se till att de håller sig hemma vid datorn och tevespelen
  Från en äkta förälder
  :-B

 14. Hans Östman Says:

  Ja! Helt rätt!! Vi lägger locket på. Vi stänger, vi stoppar, vi stryper allt vad sport och underhållning är. Då blir allt frid och fröjd. För då börjar pojkarna att virka eller dreja krukor istället.NEJ.

  Inse att det finns fler goda krafter än onda inom
  supporterkulturen.

 15. Utlandssvensken Says:

  Håller helt och fullt med Wunder. Har bott utomlands i fem år nu (fotbollstokiga Tyskland och nu USA) men läser dagligen SvD på nätet. Vad jag ständigt förundras över är hur stort utrymme fotboll får och vilka proportioner. Jag menar, spelarna behandlas som värsta högdjuren och lägger till med extrema diva-fasoner. Herregud, må vara hänt att de är fantastiskt duktiga på att ”putta in bollen i mål” som ngn nämnde, men vad har det egentligen för betydelse på det stora hela? Det enda de lyckas med är att förhärliga sig själva och trycka in några mer millar på bankkontot som normalt folk jobbat surt för. Det mest absurda och kanske hemska exemplet är väl när en spelare blev ihjälskjuten för att han gjort självmål. Det är inte så att jag är avundjuk på proffspelarna, det är bara det att jag tycker att uppmärksamheten är otroligt sned och felfördelad. Var väldigt glad över att läsa om Christer Fuglesang istället för den dagliga rapporteringen om Zlatan. Äntligen var det någon som faktiskt bidrar med något produktivt till samhället som stod i rampljuset och inte ngn urpuckad ”dokusåpa-stjärna” eller ngt proffs som försöker starta en ny trend. Någon som peppar de ”stackarna” som lägger ned tid på att faktiskt förstå vad läroböckerna säger – det kan faktiskt löna sig att spendera den tiden. Det är heller inte så att jag vill ta ifrån folk deras intresse, sport är kul, sport är spännande, sport är bra för kroppen, men låt det också vara så och inte något j*a utlopp för testosteronstinna ungdomar eller farsor vid grusplanen. Du är inkomstkällan, du bestämmer, köp inte blaskorna, byt program, vad vet jag – gå på korpfotboll istället, ta tillbaka initiativet!!!

 16. Trött Says:

  Något som retar mig är när folk uttalar sig utan att vara pålästa. Läs lite litteratur om ämnet innan ni ger er på att försöka lösa problemet. Heta tips är ”En av grabbarna” av Johan Höglund, ”Fotbollsfolket” av Desmond Morris, och slutligen ”The Roots of Football Hooliganism” av Eric Dunning m.fl. Det är bara tre av en mängd böcker i ämnet där man får insikt i att våldet runt fotbollen inte är en enkel fråga att lösa och heller inte ett ”fotbollsproblem” utan ett samhällsproblem, utan enkla svar och lösningar.


 17. […] Kan vi inte bara skita i fotboll ett tag nu? [image]Nu har det bråkats igen runt en fotbollsmatch. I åratal har det pågått och fotbollsklubbarna gör lite lama […] […]

 18. Hell-Man Says:

  Svårslaget korkade åsikter i den här tråden. För det första så är detta ett samhällsproblem, mer eller mindre uteslutande. Det sker förvisso i anslutning till fotbollen, i fotbollens namn, men det sker på allmän plats, och ingen ska försöka lura i mig att de här människorna – sjuka knäppgökar – skulle gå upp i rök och plötsligt bli snälla familjefäder och goda samhällsmedborgare, som en konsekvens av att fotbollen lades ned eller placerades i någon slags malpåse. Det är helt i avsaknad av verklighetsförankring. Ni siktar in er på den enkla lösningen, på det som ni kan greppa och relatera till, istället för på fenomenet och dess orsaker. De här galningarna projicerar sina behov i anslutning till fotbollen, eftersom de har funnit det vara ett lämpligt och fungerande paraply. Skulle det paraplyet slås ihop så finns det hur många andra potentiella paraplyer som helst som kan fylla tomrummet.

  För det andra så är detta fortfarande något väldigt, väldigt sällsynt. Flera av er beskriver de här problemen som något utbrett, men den bilden får ni mycket svårt att belägga.

  För det tredje så har vi detta med fotbollens ansvar och möjligheter, i detta. Vi talar om incidenter utanför själva evenemanget, utanför arenan. VAD kan fotbollen/klubbarna göra åt det? Och vad FÅR de göra? Det är för jävla patetiskt med människor som vill skuldbelägga och straffa människor/sammanslutningar/fenomen, för något som de till att börja med egentligen, i stort sett saknar ansvar för (med vissa undantag och gradskillnader), och dessutom saknar inflytande eller makt över. Om vi ska börja straffa för sådant som som den/de straffade saknat möjlighet att påverka, ja då har vi snabbt ett mycket spännande samhälle. På arenorna –> fotbollens/klubbarnas ansvar. På alla övriga platser –> samhällets/polisens ansvar. Glasklart. Självklart.

  För det fjärde så skriker ni på generella åtgärder för något som nära på undantagslöst är ett Stockholmsfenomen. Jaja, ni kan hitta något litet enstaka undantag – det kan man alltid – men bortsett från det, existerar detta då i sammanhang både utanför Stockholm OCH utan ett Stockholmslags supportrar som endera den enda parten, alternativt en av de störande parterna? Dessutom, egentligen talar vi till mycket hög andel om ett specifikt lag – AIK. Det tål att poängteras.

  För det femte skulle det vara intressant att höra vilken bild ni har av ”risken” med att gå på fotboll. Får jag höra, hur stor är risken? Finns det rationell anledning för exempelvis barnföräldrar, att av säkerhetsskäl, inte ta med sitt barn/ungdom på fotboll i Sverige i dag? Hur ofta drabbas någon utomstående fysiskt? En ledtråd är att min uppfattning är att det i princip aldrig inträffar. Det här är ett fenomen som i synnerlig grad är isolerat till just knäppgökarnas inre krets. Det genererar absolut fullkomligt oacceptabla materiella skador, kostnader, men det är fortfarande ett samhällsproblem som vilket annat som helst. Vi har ju ytterlighetsgrupperingar inom politiken, åt båda hållen, som klart oftare än fotbollsrelaterade grupperingar, skapar såväl kravaller som materiella skador/kostnader, eller andra störningar, men jag hör aldrig personer som er, eller några andra, torgföra uppfattningen att vi borde lägga ner politiken, sätta den i karantän eller bara ett tag ignorera den. Skillnaden, någon?

  För det sjätte detta med uppmärksamhet. Det är en del av er i den här tråden som tycker att fotbollen ges för stor plats. Jag frågar mig då, vilket annat fenomen, vilken annan verksamhet, kan mäta sig med fotbollen i fråga om att engagera människor? Ni må tycka vad ni vill om det – och det gör ni uppenbarligen – men fotbollen är exceptionellt stor, och och ska självklart ha utrymme och uppmärksamhet i relation till det. Den uppmärksamhet som ni verkar syfta på är ju dessutom i komersiell media, och då får vi nog utgå från att de vet vad som säljer, och i vilken omfattning det är rimligt att uppmärksamma något. Skulle fotbollen ges fullt genomslag för den kraft den besitter så borde uppmärksamheten många gånger istället vara mycket större.

  För det sjunde tål det att ifrågasätta förslag/åtgärder av det slag som lanseras i den här tråden. Alltid. Eftersom det handlar om kollektivt bestraffande av en extremt stor andel av vår befolkning, för något som en oerhörd minoritet ligger bakom. Det är inte acceptabelt att utforma samhällen på det sättet. Det är inhumant och det är fullkomligt förkastligt. Jag accepterar aldrig någonsin att begränsas eller straffas för någon annans brister eller synder.

  Lägg er tid och er kraft på att tycka om sådant som ni har något grepp om…

 19. Salford Says:

  Tack Hell-man för den kommentaren. Jag hade egentligen inte ens tänkt att kommentera inlägget men ack så skönt att det faktiskt finns någon som har lite verklighetsförankring. Det ursprungliga blogginlägget är så onyanserat som det kan bli och ingen ny åsikt direkt från samhällsvetarna(?) som anser sig veta och kunna lösa allt utan att själva varit med i verkligheten. Lägga ner idrotten. Det låter mycket genomtänkt och kommer säkert att göra samhället mycket nytta framöver…

 20. kraxpelax Says:

  Jaha, när huliganerna slår sönder bilar ”för miljoner” ska vi rycka på axlarna, så slutar de säkert upp med dessa dumheter. Snilleblixt! Fler intelligenta förslag? :o)

 21. Einstein Says:

  Detta är i grunden ett samhällsproblem som förstärks genom idrotten. I dessa sammanhang är kombinationen låg IQ (fotbollsfans) och testosteron (huliganer) extra dålig. Och problemet kommer tyvärr fortsätta existera så länge som ouppfostrade idioter tillåts skaffa barn.

 22. hanubabbel Says:

  Strandberg, Benkt, Hans Östman, Trött, Hell-man och framför allt Salford:
  Jag är _inte_ för några som helst förbud av fotboll, inte heller föreslår jag att vi ska tvinga klubbarna att spela inför tomma läktare. Jag nämner inget sådant, det är det andra som gör! Jag är emot förbud och nämner inget om några förbud – så ge fan i att lägga såna ord i min mun, tack!

  Min uppmaning till alla vettiga människor är att skita i fotbollen ett tag. Genom att rösta med fötterna så får vi garanterat slut på klubbarnas och samhällets relativa flathet inför bråken.

  Det var någon som antydde att jag inte inser att det är ett samhällsproblem. Läs mitt ursprungliga inlägg igen, är min uppmaning till den personen. Ett tips – fokusera på andra meningen i inlägget 😉

  Självklart är huliganproblemen inte isolerat till fotbollen, det är inte fotbollen som skapar dessa lågpannor. Men, genom fotbollen och den uppmärksamhet de får genom fotbollen förstärks det – och det är det jag vill bryta.

  Så alla ni som försöker lägga ord i min mun och få mig till att vara nån förbudsivrande veloursnubbe på nån kulturförvaltning – ge fan i det.

 23. Andreas Says:

  Hur många orienteringshuliganer finns det, eller rallyhuliganer? Fotbollen är en idrott som blåser upp dessa krafter som finns i den anonyma massans hets. Så fort anonymiteten erbjuds så skenar det. I detta fall verkar det ju vara som vanligt, det är utanför planen som problemen uppstår.

  Lösningen kan vara långa straff samt offentlig uthängning under evenemanget. De som förstör en så fin sport skall också bli uppvisade inför de som de förstör för. På detta vis kanske vi kommer bort från att andra tar efter, eller vill de bli uppmärksammade på detta sätt? Vattenkanoner och massaresteringar är mina andra förslag. Om man rusar med i dessa anfall så är man medbrotsling och bör således dömmas som detta.

  Och till klubbarna vill jag bara säga. Lycka till med att rensa upp bland ert slask som förstör! Och ta ert ansvar att utesluta och hänga ut.

 24. Alkoholen räddade mig från Idrotten Says:

  Det är väl bara att utesluta varje lag som inte kan hålla rent vid hemmamatcher.
  Så får alla ni som älskar era lag mer än nått annat se till att det inte händer sånt här skit.
  Första gången på säsongen med bråk = en varning.
  Andra gången = tack och hej för den här säsongen.
  Två säsonger på raken = lås dörren och släng nyckeln.
  Man måste sluta dalta med fotbollen och andra idrotters problem.
  Och låt klubbarna stå för varje krona polisinsatserna kostar.

 25. Kobolt Says:

  Fotboll, ishockey etc har alltid dragit till sig så kallat ”white trash” eftersom de av tradition är ansedda som arbetarsporter. Om man släpper in för många sådana på samma ställe, dessutom eldar på dom med vinnarinstinkten och någon sorts luddig kollektiv laganda så kan de ju bara sluta på ett sätt när den knapphändiga intelligensen gått på lunch. Aporna slår varandra och andra i huvudet. Som tur är kan vi övriga ägna oss åt mer bildade sysslor.

 26. Nickersson Says:

  Einstein står för ”minst insatta kommentar” när han skriver att fotbollshuliganer har låg IQ. Han tror antagligen som de flesta NITK att det är pajasarna i matchtröja, skinnväst, idiotkeps med händer som klappar, hängröv på jeansen och en allmänt korkad uppsyn som står för bråken, men ack så fel han har. I alla fall när det kommer till firmorna är det i många fall politiskt insatta, smarta killar som deltar. I många fall studerar man på universitet/högskola och lägger i flera fall av för att man har fått en hög tjänst som inte tål den eventuella belastning ett avslöjande som fotbollshuligan skulle utgöra.

  Fotbollskillarna har även tvärtemot vad som skrivs ett genuint intresse för sporten och laget och kan i många fall elvan bättre än många matchtröjemänniskor.

  Varför de måste slåss? Ja du, varför inte fråga dem?

 27. Nickersson Says:

  F.ö. Andreas: I Polen har man problem med både speedway- och bandyhuliganer, bara så du vet…

 28. hanubabbel Says:

  Nickersson: Jag synar dig på ditt utspel om att killarna i firmorna är politiskt insatta och/eller smarta. De kanske är lite klurigare än genomsnittet på läktaren, men de ligger fan i mig inte över snittet ur ett riksperspektiv. I de blindas rike är den enögde kung, ungefär….

 29. Hell-Man Says:

  Men, du store skapare, här bara fortsätter ju dårskapen…

  Först till hanubabbel, angående kritiken: Jag valde just av det skälet att skriva ”i den här tråden”, och liknande formuleringar. Samtidigt kan ditt inlägg inte undgå kritik, om än inte just kring förbudsdelen. Du skrev bl.a.:

  ”Kan vi inte bara svälta ut huliganerna och fotbollsklubbarna till detta upphör. Klubbarna kommer inte att göra något förrän det syns i kassaboken och huliganerna kommer inte att sluta självmant förrän ingen bryr sig längre. För att inte tala om media. Den dag lösnummerförsäljningen inte ökar en dag med krigsrubriker om en kastad flaska på nåt derby kommer man att sluta skriva om det, garanterat.”

  Det där innehåller så mycket vansinne att det är imponerande att du fått in det i så få ord. Klubbarna kommer inte att göra något förrän det syns i kassaboken? Men snälla, VAD menar du att klubbarna ska göra? Och vad FÅR de göra? Och media ska visst också kritiseras, för att de skriver om det eller på andra sätt uppmärksammar det. Jaha? Är det inte just deras uppgift, att rapportera om det som sker i samhället? Taktiken att genom att förtiga händelser eller samhällsfenomen ter sig svårslaget naiv, och dessutom spelar det ingen roll ens om det skulle fungera, rent hypotetiskt. Media har inget ansvar av det slaget. De ska rapportera och beskriva, utan någon som helst hänsyn (inom ramen för de regelverk som reglerar deras verksamhet, såsom exempelvis pressetiken, men det finns lyckligtvis knappast några regler eller annat som säger att de inte får eller bör rapportera om upplopp i landets huvudstad). Det är helt grundläggande, helt självklart.

  Nu över till andras vansinne i den här tråden, sedan mitt förra inlägg…

  ”Jaha, när huliganerna slår sönder bilar “för miljoner” ska vi rycka på axlarna, så slutar de säkert upp med dessa dumheter.”

  Suck. Vem har påstått det? Självklart ska vi inte rycka på axlarna, men du som är en sådan handlingens person, som sitter på de självklara svaren, kan ju passa på och berätta för oss vad det är du menar att vi skulle göra, utöver det självklara, att lämna det i händerna på de som har ansvar för lag och ordning i det här landet – polisen.

  ”Detta är i grunden ett samhällsproblem som förstärks genom idrotten. I dessa sammanhang är kombinationen låg IQ (fotbollsfans)…”

  Hmmm… kasta inte sten i glashus…

  ”Hur många orienteringshuliganer finns det, eller rallyhuliganer? Fotbollen är en idrott som blåser upp dessa krafter som finns i den anonyma massans hets. Så fort anonymiteten erbjuds så skenar det. I detta fall verkar det ju vara som vanligt, det är utanför planen som problemen uppstår.”

  Puuuhh. Samma anonymitet, samma förutsättningar i grunden, erbjuds i samband med en rad andra idrotter, särskilt lagidrotter, och även i samband med andra evenemang i samhället. Men vi kan stanna vid att jämföra med andra lagidrotter, med relativt mycket publik – lika med ungefär motsvarande möjlighet till anonymitet. Ta hockeyn. Där händer numera i princip ingenting. Under tidigt 90-tal hade dock hockeyn en hel del problem, relativt sett (egentligen är det ingen som har något problem att tala om, i volym sett – inklusive fotbollen). I alla fall, om nu hockeyn är förskonad, men fotbollen enligt er dras med ett stort problem, vad är det då som gör att det är just fotbollen som har detta problem? Vilka förutsättningar råder kring eller i fotbollen som, jämfört med hockeyn, göder de här typen av vansinne? Är fotboll en våldsglorifierande sport? Knappast (och särskilt inte jämfört med hockeyn)! Är fotbollsspelare mindre fördömande av våldsamma supportrar, än hockeyspelare? Är fotbollsledare mindre fördömande än hockeyledare? Naturligtvis inte. Ni får gärna förklara för mig vad det är, annat än slumpen, som gör så att det fallit sig just så att de här människorna kanaliserar sina sjuka behov just i samband med fotboll. Att jämföra med orientering är ju som att skriva i sin egen panna ”JAG ÄR EN IDIOT”. Extremt liten publik, som dessutom är utspridd. Finns ju inte en möjlighet att dra några jämförande slutsatser, över huvud taget.

  ”Lösningen kan vara långa straff samt offentlig uthängning under evenemanget. De som förstör en så fin sport skall också bli uppvisade inför de som de förstör för. På detta vis kanske vi kommer bort från att andra tar efter, eller vill de bli uppmärksammade på detta sätt?”

  Ska inte brott straffas för just vad de är? Är ett brotts allvar beroende av i vilken situation det ägt rum (bortsett från tilläggsrubriceringar som kan bli aktuella, såsom uppvigling eller våldsamt upplopp)? Om Bosse Knopp kastar en gatsten mot en polis på Plattan, plötsligt, bara sådär, ska han då straffas mildare än Kalle Kula som gjort det i samband med en fotbollsmatch? Låter just som snygg rättsskipning. Och offentlig uthängning… Dels är det ovärdigt en rättsstat och ett civiliserat samhälle, men låt oss blunda för det någon sekund… Vem menar du ska besluta om och utföra denna offentliga uthängning? Ska fotbollen/klubbarna/arrangören fatta beslutet och genomföra den? Jo men visst, det har vi ju lagar som ger dem rätt till. Har du hört talas om butiker som hänger upp foton på snattare? I så fall, har du koll på hur lagen (självklart) ser på sådant?

  ”Och till klubbarna vill jag bara säga. Lycka till med att rensa upp bland ert slask som förstör! Och ta ert ansvar att utesluta och hänga ut.”

  Du har verkligen inte koll på mycket, du. ANsvar att utesluta och hänga ut? Det är inte tillåtet, för tusan! Ha koll på något, tack.

  ”Fotboll, ishockey etc har alltid dragit till sig så kallat “white trash” eftersom de av tradition är ansedda som arbetarsporter. Om man släpper in för många sådana på samma ställe, dessutom eldar på dom med vinnarinstinkten och någon sorts luddig kollektiv laganda så kan de ju bara sluta på ett sätt när den knapphändiga intelligensen gått på lunch. Aporna slår varandra och andra i huvudet. Som tur är kan vi övriga ägna oss åt mer bildade sysslor.”

  Ännu ett ljushuvud. Precis i linje med den rådande stämningen här inne. Det är inte direkt många av er som verkar uppskatta fotboll, men åsikter om både det ena och det andra, det har ni. Fotboll är den största kulturyttringen vi har i det här landet, och i världen i stort. Men det är klart att samhället ska supporta och lägga pengar på konstformer och kulturfenomen som bara en oerhörd minoritet av befolkningen har något intresse av. Fiiinkultur kallas det. Finns inget värre än människor som anser sig ha rätten att säga vad som är kultur, eller ännu värre vilken kultur som står över annan kultur.

  ”Det är väl bara att utesluta varje lag som inte kan hålla rent vid hemmamatcher.
  Så får alla ni som älskar era lag mer än nått annat se till att det inte händer sånt här skit.”

  Tröstlöst, detta. Du ska straffa för något som den du straffar dels inte har något inflytande över, och dels inte har något ansvar över!?!? Jag har skrivit det ett otal gånger här nu, men det tål hela tiden att upprepas… VAD är det du menar att klubbarna borde göra, som de också KAN och FÅR göra, men inte gör i dag? Och vilken makt, vilken rätt, har fotbollen – klubbar, förbund, spelare, ledare, you name it – utanför arenorna??

  ”Och låt klubbarna stå för varje krona polisinsatserna kostar.”

  Jaha? Ska samma regel gälla vid alla evenemang, i alla sammanhang? Eller är det bara fotbollen/idrotten som ska bära de poliskostnader som genereras av verksamheten? Du ser, lille vän, bortsett från PÅ arenorna så talar vi om allmän plats, och där får vi ett mycket, mycket märkligt samhälle om ifall vi tänker oss att debitera till höger och vänster för polisens insatser.

  Dessutom, vem ska avgöra vilken polisinsats som är rimlig och balanserad? Eller ska det stå polisen fritt att skicka på vilken volym på sin insats som helst, och sedan bara skicka räkningen till arrangerande klubb? Titta gärna på hur det ser ut i samband med många fotbollsmatcher, särskilt utanför Stockholm. En ledtråd: Polisen ser ofta till att få se på gratis fotboll på betald arbetstid. Insatserna kring ”vanliga” matcher är mycket ofta hysteriskt överdriven. Ska fotbollen ta den kostnaden. Och hur ska gränsdragningen göras? Vilken insats, vilka brott, ska klassas som kopplade till fotbollen? Allt som sker inom ett visst avstånd från arenan? I så fall, alltid, eller inom en viss tid före och efter match? Eller hur menar du? Och om knarkaren Pelle Plutt råkar begå ett bilinbrott för att finansiera sitt missbruk, och gör det i anslutning till en fotbollsmatch, utan att själv varken vara intresserad av fotboll eller ens känna till matchens existens, ska då polisens hanterande av det ärendet betalas av fotbollen? Nejdu, jag ser inte hur din modell ska kunna praktiseras.

  ”F.ö. Andreas: I Polen har man problem med både speedway- och bandyhuliganer, bara så du vet…”

  Hehe, det där blir svårknäckt för fotbollshatarna, med sina enkla lösningar…

 30. Hell-Man Says:

  ”De kanske är lite klurigare än genomsnittet på läktaren…”

  Och med kommentarer av det slaget kvalificerar du dig självklart till de högintelligentas skara, typ.

 31. moivoila Says:

  Jag håller med ! Läs till punkt och gå inte igång på första meningen. Tänk innan du klipper till. Bara kommentarerna till det här inlägget är ju ett tecken i tiden. ”Slå först, tänk sist (eller aldrig)”. Och det är ju inte fotbollen du slår mot Hannubabbel, utan medierna som gynnas av bråk kring fotbollen. Ett cyniskt sätt att tjäna pengar. I Schweiz lär man ha gjort precis det du föreslår, fast det gällde inte bara fotbollsvåld utan allt våld negligerades i press och media under ett år. Och döm om allas förvåning ! Brottsligheten minskade markant. Visst är det ett samhällsproblem, men samhället kan också välja om det vill haussa upp våldet eller ta ner det på jorden. Jag röstar för det sista alternativet.

 32. Bebis Says:

  Jag har nog aldrig besökt en blogg längre från verkligheten. Vill först och främst framhålla att jag inte på något sätt stödjer huliganism. Men ni här inne är fan inte kloka. Och du Hanubabu, ”De flesta av oss skiter ju egentligen innerst inne i vilket lag som lyckas skuffa in bollen i mål flest gånger på nittio minuter” – är du dum i huvudet på något sätt? Varför bryr ni er? Ni går ju ändå inte på fotboll (uppenbart) så varför oroa er så jävla mycket över vad som händer kring fotbollen. Clowner

 33. hanubabbel Says:

  Hell-man: När jag läser dina två senaste inlägg slås jag av hur mycket ilska du drar in i diskussionen. Kan du inte bara hålla dig till sak utan att bli otrevlig och, måste jag säga, en smula överreaktiv. Du har ju redan bra argument och bortser man från din irriterade och ilkna ton så är jag böjd att hålla med dig i viss mån. Men när du är så förbannade otrevlig får jag bara lust att radera dina inlägg.

  Vad det gäller ditt senaste inlägg (#30) så får det stå kvar för att det illustrerar min poäng om din ton ganska tydligt. 😉

  Fortsätt gärna debatten Hell-man, men håll dig till sak och försök att inte vara så arg när du skriver att du inte kan hålla en sjysst ton.

 34. hanubabbel Says:

  Bebis: Nyanserat, balanserat och sakligt inlägg måste jag säga. 😉 Jag förstår att du tycker att fotboll är jätteviktigt, det får du gärna tycka men för egen del har jag insett hur lätt fotboll och annan idrott väger när man har ett verkligt problem om halsen. Jag tittar gärna på fotboll, hockey, basket eller friidrott. Men idrott är inte viktigt för mig när det sätts i relation till annat här i livet.

  Varje gång jag ser kravaller, våldsamma känsloutbrott eller som i vissa länder till och med politiska reaktioner på en idrottslig händelse så häpnar jag över människans förmåga att leva sig in i trivialiteter för att få nån slags inbillad mening i livet. Även jag själv har stått och gapat som en dåre över domslut och annat, främst på hockey – men jag har slutat med det. Jag känner att det inte är värt att jaga upp sig över sånt längre.

  Även om fotboll kanske känns som det viktigaste i världen just nu så kommer det säkert komma en dag då du inte tycker det längre.

 35. Bebis Says:

  Det var inte min ambition att vara nyanserad. Och jag kommer aldrig vara saklig när jag diskuterar fotboll. Och du har rätt, fotboll är inte det viktigaste i livet, men däremot mitt lag.
  Om du nu anser att idrott inte är så viktigt kan du väl lämna fotbollen ifred och fokusera på kravaller i Tallin, uppror i Macao eller våldsamheter i samband med första maj istället. Så slipper fotbollen en av alla dessa belackare som inget hellre vill än att gotta sig i bråk som utspelar sig i fotbollens namn.

 36. hanubabbel Says:

  Bebis, igen: Jag är inte en av fotbollens belackare. Däremot är jag less på att det uppstår bråk i samband med fotboll så jag uppmanar folk som känner som jag att bara skita i fotbollen så länge det uppstår så mycket skit runt den. Sen tycks du ha uppfattningen att bråk i samband med fotbollen bara drabbar folk i ”firmorna” – så är det ju naturligtvis inte. Det måste du ju förstå. Du kan ju inte förvänta dig att samhället bara ska ta ett steg tillbaka och titta på i samband med skadegörelse och misshandel bara för att det sker i samband med en fotbollsmatch.

  Jag hoppas att du en dag ändrar dig vad det gäller det som är det viktigaste i livet. Det säger jag för att jag tror att du skulle kunna få ut som mycket mer av din tid här på jorden om du vidgade vyn och upptäcker allt annat som är bra och värt att engagera sig i. Men det är naturligtvis upp till dig att vilja det och var och en väljer sin egen väg, tack och lov.

 37. Bebis Says:

  Vidga din egen vy och gå ut och träffa vänner i det fina vädret istället för att sitta inne hela dagen och slösa bort din tid med moraltugg på en jävla blogg. Nu orkar jag inte ägna en sekund till av min fritid på dig och din blogg. Hej

 38. hanubabbel Says:

  Bebis: Då säger vi det! Det som nu följer är inte sarkastiskt utan ärligt menat: Jag hoppas att du kommer till insikt med tiden och när du gör det så kommer det att bli roligare att vara du. Det lovar jag.

 39. Hell-Man Says:

  hanubabbel:

  Men hallå?!?! Ska JAG få kritik för att vara otrevlig, överreaktiv?? Hallå, vilka är det som är arga och upprörda? Och sedan ännu värre, något av det värsta jag hört…

  ”Vad det gäller ditt senaste inlägg (#30) så får det stå kvar för att det illustrerar min poäng om din ton ganska tydligt.”

  Ehhh, tjena. Hur står det till med självinsikten? Inlägg #30 lyder:

  ”“De kanske är lite klurigare än genomsnittet på läktaren…”

  Och med kommentarer av det slaget kvalificerar du dig självklart till de högintelligentas skara, typ.”

  Alltså, att DU efter att ha skrivit det jag citerade, och kommenterade såsom det förtjänade (snällt sagt), ska anklaga mig för vilken ton jag använder, det är faktiskt bara för mycket. Efter det du skrev är du liksom fullkomligt diskvalificerad från den typen av kritik mot någon i den här tråden.

  Och dessutom har du helt fel. Jag är inte snäll, men saft- och bullkalas passar sig bäst i andra sammanhang. Jag är saklig, men hård, och om nu någon kan slå mig på fingrarna med något sakfel eller annat ologiskt, så får denne någon mer än gärna använda vilka invektiv som helst mot mig. Det bekommer mig inte ett smack.

  Samtidigt har jag inte sett till några invändningar som kullkastar något av det jag skrivit.

  Man måste faktiskt vara beredd på att ta kritik om man ger sig in i en diskussion om, torgför något, som man uppenbart helt saknar kunskaper om.

  Som den som står bakom bloggen har du förstås all rätt i världen att radera vadhelst du känner för att radera, men det säger i så fall inte så lite om dig och om i vilken grad du är intresserad av en diskussion och en dialog, eller om du i själva verket bara vill ha berömmande kommentarer från likar och i princip driva en monolog här ute på Internet.

  Kolla gärna runt på min egen blogg. Jag drabbas kontinuerligt av vansinniga kommentarer som ligger i det absoluta gränslandet för vad som över huvud taget kan anses som acceptabelt, men jag undviker så långt det bara är möjligt att radera något. Jag går hellre i svaromål mot galningen. Är det en fullvärdig kommentar, och inte bara typ ”bajs” eller något annat spännande, och det inte handlar om uppenbart lagbrott, så släpper jag igenom vad som helst. Det är den hållning jag anser är ärlig och rakryggad. Om jag vill drämma in mina åsikter i folks skallar så måste jag vara beredd på lite av varje – ja, strängt taget det mesta.

  Efter detta kommer jag att i ett nytt inlägg kommentera de kommentarer som har lagts sedan mitt förra inlägg.

 40. Hell-Man Says:

  Det var visst inte mer som var värt att kommentera. Munhugg av låg kvalitativ art bemödar jag mig inte att kommentera.

 41. hanubabbel Says:

  Hell-man: Du var mig en ilsken rackare! Själv är jag varken arg eller upprörd, du verkar tro det. Det mesta du läser i den här bloggen har jag skrivit med ett leende på läpparna. Särskilt därför är det med en stigande förundran jag noterar hur ilskna många läsare blivit i den här tråden. Inte utan förtjusning heller för den delen, kan tilläggas.

  Det inlägg du hakat upp dig där jag använder en formulering om huliganernas eventuella klurighet är en kommentar som måhända låter hård om man inte förstår att formuleringen är mer humoristiskt menad än elak.

  Du bör också veta att jag inte raderat en enda kommentar till den här bloggen hittils och min intention är att aldrig göra det heller.

  I alla fall hoppas jag att mina kommande inlägg kommer att skapa lika mycket debatt – men jag tvivlar på att det någonsin kommer att bli lika hett som det varit idag. Och i ärlighetens namn slipper jag gärna den där hettan. 😉

 42. Hell-Man Says:

  hanubabbel: Hehe, jodå, jag är väl mer eller mindre konstant upprörd eller irriterad över något, eller allra minst mycket lätt att bli det. 🙂

  Du är inte upprörd, skriver du. Det är med förlov sagt rätt svårbegripligt, med tanke på dels din bloggning, och dels dina kommentarer. Jag tror nog att du och jag definierar att vara upprörd på ganska olika sätt.

  Det humoristiska i den aktuella formuleringen är för mig mycket väl dold, och jag förstår det fortfarande inte. Inte det minsta lilla.

  Ja, hehe, den här tråden går ju inte av för hackor! Men va fasen, det är ju KUL! Det är så det ska vara. Har svårt att förstå många människors fasa över oenighet, över lite hårda ord. Det är ju det som vitaliserar många gånger, som ger en utveckling. Synnerligen odramatiskt i det långa loppet.

  Ha det gott!

 43. hanubabbel Says:

  Hell-man: Kul att se lite smileys i din text och även att känna att den är skriven med ett leende. Jag ser fram emot fler diskussioner med dig, nu har vi klämt lite på varandra och vet lite mer om hur den andre debatterar. Visst kanske vår definition av upprörd är olika, men jag lovar dig att jag skriver det mesta här med ett leende på läpparna. Jag antar att jag får slipa på mitt sätt att uttrycka mig så att det går fram.

  På återseende! – hoppas jag

 44. Catellus Says:

  Först vill jag klargöra att jag inte bemödat mig nämnvärt med att läsa tidigare kommentarer då jag inte finner något intresse i att kommentera kommentarer. Dock har jag några synpunkter som du hanubabbel kanske borde fundera på: Slutar vi handla i affärer får dessa inga pengar=rånen mot dem borde upphöra. Slutar vi konsumera alkohol/röra oss i folkmassor borde i princip ALLT oprovocerat våld upphöra (antar att du är medveten om att våldet på gator och torg över hela landet på helgerna inte ens går att jämföra med det lilla som händer i samband med fotboll?). Slutar vi köra bil upphör dödsolyckorna. Du förstår ditt eget resonemang nu?

  Är man som jag, en 25-årig man som gått på 10-20 fotbollsmatcher per år över hälften av sitt liv i någon av de två högsta serierna så vet man att man i princip aldrig behöver vara rädd för supportrar när man går på fotboll, polis och ordningsvakter däremot är en HELT annan sak.

 45. hanubabbel Says:

  Castellus: Fixade ditt inlägg och tog bort rättelsen.

  Genom att dra in andra exempel vill du få min åsikt om att skita i fotboll att framstå som överreaktiv, antar jag. Skillnaden mellan dina förslag och mitt är att dina förslag inte skulle få en enda positiv reaktion någon gång, någonstans – av någon. Så – nej, du lyckas inte få mig att ”förstå” mitt resonemang. 🙂

  Jag kräver inte att någon ska göra som jag säger, inga förbud och inga förordnigar, däremot föreslår jag för de som i likhet med mig ledsnat på att läsa om bråk efter vart och vartannat stockholmsderby och en del andra matcher ska skippa fotbollen ett tag. Kanske kan vi få en ändring därigenom. De som i likhet med dig inte tycker att det här är något problem ska naturligtvis fortsätta att gå på fotboll.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: