Småpengar jämfört med denna återkallelse

fredag, 27 Apr-07

enkrona.gifEnligt artiklar i såväl DN som SvD kommer Piratförlaget att återkalla 40.000 expemplar av Liza Marklunds senaste bok ”Nobels testamente”. Enligt Piratförlaget kommer det att kosta ett par hundra tusen kronor, en kostnad som täcks av deras ombrytares försäkringsbolag. (Vad gör en ombrytare?)

Det fick mig i alla fall att tänka på historiens största och dyraste återkallningskampanj, åtminstone för konsumentprodukter. Det var datortillverkaren Dell som skeppat sonybatterier som kunde fatta eld till, hör och häpna, 4,1 miljoner bärbara datorer sålda över hela världen. Kostnaden för hela klabbet beräknades landa på i runda slängar två miljarder spänn!

Det kanske kan vara en tröst för den där ombrytaren som sitter och skäms nånstans. Om du läser detta kan du ju gärna lämna en kommentar och förklara vad du egentligen gör som ombrytare… 😉

I alla fall hittade jag en artikel i NY Times om Dells rekordåterkallelse. Och en finfin bild på en Dellburk som fattade eld under en konferens i Japan. Bilden är hämtad från The Inquirer.

dell.jpg

Några säkerhets/dator-nördar gjorde en demo på hur förloppet kan se ut och lade ut det på YouTube. Lyssna särskilt på kommentatorns övertydliga och överdramatiska tonläge under hela det tämligen odramatiska förloppet. Hör bara inledningen, det blir bara värre, men inledningen räcker för den tidsoptimerande. ”The following demonstration is extremely dangerous, don’t try this at home” säger kommentatorn som om dom vore på väg att demonstrera effekterna av ett fullskaligt kärnvapenangrepp. Även de de fjantiga ”yeah” utropen för varje cell som fattar eld i bakgrunden är härligt nördiga och klart hörvärda.

 

Annonser

9 svar to “Småpengar jämfört med denna återkallelse”

 1. Palena Says:

  Man ska inte lämna ifrån sig något som inte är okey med andra ord!

 2. John Says:

  Spelar roll. Boken är inge bra iaf.(sämsta hon skrivit
  Vad är och gör en, ombytare?

 3. Bert-Eric Says:

  Who cares about Marklund?

 4. Kobolt Says:

  En ombrytare är en grafisk formgivare, originalare, layoutare inom boksvängen. Skulle gissa att det är en gammal term som lever kvar i förlagsvärlden. Personen har alltså typograferat och formgivit textmassan på sidorna. Taskigt bara att råka använda fel manusversion. Skulle gissa att ombrytaren fått en del på nöten och att uppdragsgivaren inte kommer att höra av sig igen, så även om försäkringen täcker skadorna så är nog det framtida inkomstbortfallet desto allvarligare.

 5. hanubabbel Says:

  Kobolt: Tackar för förklaringen!

 6. Palena Says:

  En ombrytare är helt enkelt en som redigerat sidorna. Så kallades dom förr på gamla sättkastens tid!

 7. hanubabbel Says:

  Det verkar vara många som inte vet vad en ombrytare gör. Jag har fått över 30 träffar från sökmotorer med sökord: ombrytare… 🙂

 8. Aleks Says:

  Har Marklund nånsin skrivit något utan fel?

 9. Bryt Says:

  Nej, det verkar inte så, Aleks.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: