Rubrikmakaren och sanningen. . .

fredag, 27 Apr-07

ko.jpgIkväll kom DN ut med nyheten om att alla mejeriprodukter som produceras i inre mälardalen kommer att fraktas med lastbil till Jönköping för processning och förpackning framöver. Detta på grund av att man på Arla beslutat att stänga mejeriet i Örebro. Rubriksättaren, som förövrigt måste vara ett inlån från kvällspressen, väljer då att sätta en kreativ rubrik på artikeln, nämligen ”Ekomjölk får längre transporter”. Senare ändrade man till lika kreativa ”Längre färd för ekomjölk”

Jag antar att man förväntar sig ett större nyhetsvärde om man låter de motsatt värdeladdade orden transport och ekologi kollidera i samma rubrik. Det är väl så media fungerar, men jag tycker att det är synd att man känner sig tvungen att hårddra och förvrida rubriken så till den grad att den som läser enbart rubriken får en totalt felaktig uppfattning.

Den som enbart läser rubriken får ingen ledtråd till att alla mejeriprodukter från inre mälardalen kommer att få längre transporter. Det enda de kommer att se är att ekologisk mjölk transporteras längre. Och om de är riktigt inskränkta, vilket ju som bekant händer att folk är, så kommer dom så fort klimatfrågan kommer upp på fikarasten att tvärsäkert hävda att ”jag har minsann läst i DN att ekologiska produkter har längre transporter än vanliga produkter”.

Visst är det finfint med kuliga rubriker, men visst vore det kul om rubriken åtminstone inte förvanskade innehållet i artikeln.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: