…och vi får billiga skruvdragare

torsdag, 19 Apr-07

madeinchina.jpg Så gott som dagligen läser vi i tidningarna, hör på radio och ser på TV hur kinesiska fabriksarbetare skadas eller dödas på sina arbetsplatser. Vi blir ibland lite illa berörda av det, nu senast var det dryga trettiotalet kinesiska stålarbetare som brändes ihjäl sedan 1500º C varmt stål spillts ut och flödat in i deras omklädningsrum. Läs DN:s artikel.

Någon annan gång är det frågan om människor som får dammlunga av att såga gatsten och en tredje gång kan det vara frågan om människor som jobbar i giftiga miljöer utan skyddsutrustning.

Det är väldigt sällan som media, eller vi själva för den delen tar tanken ett steg vidare och funderar vilken roll vi själva spelar i allt detta. Vanligtvis nöjer vi oss med att skruvdragaren med nickel-kadmiumbatterier kostar 199 spänn på Rusta.

För varje år som går ökar vår handel med Kina utan att vi ställer rimliga krav på sjyssta förhållanden i deras fabriker. Nästa gång du glädjer dig åt att kunna köpa ett set skruvmejslar för 19 spänn på Clas Ohlson kan du samtidigt skänka en tanke till de som tillverkat dessa och ta en funderare på vilka villkor, löner och annat som måste råda i fabriken för att kunna kränga dem till detta pris i Sverige inklusive moms, tull och frakt från andra sidan jorden.

Ett svar to “…och vi får billiga skruvdragare”

  1. Thomas Says:

    Good point, the only way to get some reaction is as you say, make demands on the products we buy.

    We like ecologically grown vegetables, maybe time to lable goods in a similar way??

    I have been working in the chinese steel industry since 1994 and u can not imagine what the conditions are, but the worst is the impact on the enviorment, there will be so much shit comming out in the next 10-15 years of peopel getting sick, much more than now.

    Thomas


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: