Castro och Kuba är ständigt på tapeten.

måndag, 16 Apr-07

Det senaste är granskningsnämndens dom där man fällde SVT:s temakväll som sändes den 2:a december ifjol. Redan då, vid sändningen blev valet av ingående program mycket omdiskuterat, främst i borgerlig press, men även på andra håll. Man menade att kritiken som finns mot Kubas hantering av opposition och yttrandefrihet inte fick tillräcklig plats till förmån för inslag som förmedlade en positiv bild av Kubas politiska system i allmänhet och Fidel Castro i synnerhet.Kommer ni ihåg tablån? Så här såg den ut:

Historien skall frikänna mig. En bearbetad version av en dokumentär från 1976 där ett svenskt filmteam fick möta Fidel Castro. Efter programmet intervjuades en av upphovsmännen, Dick Idestam-Almquist, om förhållandena när filmen spelades in. (1 timme och 15 minuter)
Studiosamtal med Anja Karlsson Franck, debattör, och René Vázques Diaz, författare (ca 10 minuter).
Comandante. Amerikansk dokumentär från 2003 om Fidel Castro (1 timme och 30 minuter).
Käre Fidel. Tysk dokumentär från 2001 om en kvinna som i sin ungdom hade en kärleksaffär med Fidel Castro (1 timme).

Kritik riktades mot såväl Historien skall frikänna mig och Comandante som båda låter Fidel Castro själv lägga ut sin bild av revolutionen och situationen på Kuba tämligen oemotsagd. Dessutom förekom en del kritik mot sammansättningen av panelen och samtalets inriktning under studiosamtalet – som av vissa ansågs vara för okritiskt även det.

DN:s TV-krönikör Mikael Lindström skrev ilsket och DN publicerade även en TT-artikel om kritiken dagarna efter temakvällen. Aftonbladets Yrsa Stenius var av en annan uppfattning i sin krönika. I expressen skrev Maeliz Orrego Rodríguez en ilsken artikel. Göran Greider försvarade SVT i Metro.

Som synes finns det, inte helt oväntat, en viss korrelation mellan skribentens position på höger-vänsterskalan och uppfattnigen om vad som är en rättvisande bild av Kuba. Tyvärr blir det nästan alltid så. Debatten förs inte utifrån en opartisk och objektiv utgångspunkt utan i det klassiska höger-vänsterperspektivet.

Nu instämmer granskningsnämnden i alla fall med kritikerna, så här skriver granskningsnämnden i sin dom:

”Granskningsnämnden konstaterar att två av de dokumentärer som ingick i temakvällen var program där Fidel Castro berättade om sig själv och gav sin syn på olika frågor och händelser. ….. . Ett programupplägg där en kontroversiell politisk ledare får föra fram sitt budskap i två långa program under en och samma kväll kräver dock enligt nämndens mening någon form av balanserande inslag. Vissa kritiska synpunkter på Fidel Castro och hans regim kom i och för sig fram i temakvällens studiodel, men frågan om exempelvis mänskliga rättigheter på Kuba berördes varken i denna del eller på något annat sätt under sändningen. Granskningsnämnden anser därför att sändningen strider mot kravet på opartiskhet. ”

Länkar förutom de som finns invävda i texten ovan:

Artiklar i SvD och DN om granskningsnämndens dom
Granskningsnämndens dom

Annonser

2 svar to “Castro och Kuba är ständigt på tapeten.”

  1. Peter Olofsson Says:

    Ett programupplägg där en kontroversiell politisk ledare får föra fram sitt budskap i två långa program under en och samma kväll kräver dock enligt nämndens mening någon form av balanserande inslag. “

    (Ordförande Persson) någon? 🙂 – Tycker det är löjligt att de har fällt SVT för temakvällen. Förmodligen är det ju just bara därför att det är Public Service som man markerar sitt oberoende här. Detta skulle aldrig ha hänt om en stenmarks kanal skulle sänt tema kvällen.

  2. Job Says:

    Det underliga är att Castro-kvällen fälldes men ett helt absurt inslag i Aktuellt om fackföreningen SAC-Syndikalisterna fälldes: http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20070418-2


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: