Äntligen en pålitlig miljardär

torsdag, 12 Apr-07

I dagens DN kan man läsa att mexaren Carlos Slim Helú som tydligen är nån slags telekompamp, han äger Telmex, har seglat upp på andraplatsen i världstoppen över mest förmögna personer. Tydligen har han inga planer på att bli blödig och mjuk på äldre dar som mesarna Bill Gates och Warren Buffet.

Han hävdar att ”Fattigdom avskaffas inte med gåvor”, och att bygga företag är bättre ”än att gå runt som jultomten”.

Visst är det skönt att det fortfarande finns åtminstone en riktigt aprik snubbe som beter sig som man kan förvänta sig. I en tid då världens miljardärer tävlar om vem som ger bort mest pengar till välgörenhet börjar man nästan tro att man kan bli så rik utan att vara förälskad till besatthet i sina pengahögar.

Då är det skönt att Carlos Slim Helú ställer ens föreställningar tillrätta igen. Det mest underhållande är att han tycks anse att han gör mer nytta genom att behålla pengarna själv. Fuzzy logic, någon?

Länkar:

Forbes artikel om denne sanne filantrop
Forbes lista
Wikipedias engelska artikel om Carlis Slim Helú
Wikipedias engelska artikel om Telmex

Annonser

7 svar to “Äntligen en pålitlig miljardär”


 1. Jag tycker nog inte det är något fel med hans tankegång. Det är ju bättre att se till att de fattiga får jobb och en stadig inkomst. Lite samma ide som Grameen Bank har.

  Gates med flera har ju försökt bekämpa sjukdomar mm genom donationer. Han kanske har skänkt till fattiga också men i vilket fall skall man nog inte jämföra avskaffa fattigdom med bekämpa sjukdomar. Sen är ju frågan om han gör något för att företagandet i fattiga länder skall öka.

 2. hanubabbel Says:

  Jämförelsen med Grameen Bank är – för att uttrycka det i mildast tänkbara form – helt uppåt väggarna. Grameen Banks hela syfte är att hjälpa människor ur fattigdom genom att ge ut små krediter. Grameen Bank drivs som en idéell organisation och har ett mål som är behjärtansvärt och altruistiskt.

  När man läser om den gode Carlos får man knappast associationer åt det hållet. Hans hela idé är att starta företag som genererar vinst åt honom själv och hans medinvesterare, att sedan vissa – med all sannolikhet inte de mest behövande utan snarare de mest lämpade, får jobb i processen ska nog ses som ett sammanträffande. Jag har svårt att tro att Telmex sysselsätter så många fattiga indianer på Mexicos landsbygd.

  Jag håller däremot med om att jobb och stadig inkomst är bättre än bistånd, men herr Carlos Slim Helú gör ju varken eller.

  Vad det sedan gäller Gates motiv till sina insatser mot malaria och HIV/AIDS är ju bland annat att dessa sjukdomar genom sin existens permanentar fattigdom och elände för dem som drabbas. Huruvida han har andra biståndsprogram igång känner jag inte till, men det känns som om han ändå satsar på något som är positivt och hyffsat osjälviskt.

 3. sdsfdh Says:

  Ta reda på mer fakta om Carlos så får ni snart veta att grunden till hans rikedom bygger på att han fick företag från en korrupt mexicansk regim och att han är en riktig ful fisk.

 4. Larry Says:

  Hm
  Tack för linken till wiki, ”In an announcement on 8 September 2006, Slim made public plans to match dollar for dollar all donations to charitable foundations in Mexico” Tydligen har han blivit blödig på äldre dagar trots allt. ”Our concept is more to accomplish and solve things, rather than giving — that is, not going around like Santa Claus

 5. hanubabbel Says:

  sdfdh:
  Har du nån bra artikel eller annan källa till det? Skulle gärna läsa mer om det.
  Larry:
  Jag fortsatte att kolla upp karlns historia och visst verkar det som om han blivit lite mjuk på gamla dar, ändå. Tre miljarder australiska dollar har han visst skänkt bort.
  http://www.smh.com.au/articles/2006/09/07/1157222263884.html

 6. Knutars Says:

  Forbes lista är definitivt inte en lista över de mest förmögna människorna, bara en uppräkning av några med stor privat förmögenhet, vilket inte är detsamma.

  Se intervjun med skaparna av ”The Money Masters” här för närmare information: http://iamthewitness.com/DarylBradfordSmith_Money-Masters-10-Apr2007.html

 7. Tomse Says:

  Till och med i Forbes artikel citerad ovan står det…

  A year ago he infused one of his foundations, which had been long neglected, with $1.8 billion. In the fall he pledged to donate up to $10 billion to health and education programs over the next four years.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: