Din egen byk – och andras…

måndag, 2 Apr-07

Vi är alltid snabba med att peka på USA när vi ska prata om vilka åtgärder som måste vidtas för att komma tillrätta med klimatproblematiken. Det är i och för sig inte något fel i den saken sett ur det perpektivet att USA står för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser, med koldioxid som den största källan.

Men ändå… vad sägs om att lite oftare fokusera på vårt eget bidrag. Oavsett vad USA hittar på eller inte hittar på finns det mycket kvar att rätta till på hemmaplan och det är det bidraget till växthuseffekten som vi verkligen kan påverka.

Vi använder så mycket energi rent slentrianmässigt. Genom att bara börja reflektera lite över hur vi lever kan vi – utan att sänka vår livskvalitet eller ens anstränga oss särskilt mycket – minska vår energiförbrukning en hel del.

– Sveriges bilpark är den bensintörstigaste i EU – det kan vi göra något åt. (källa)
– Svenska hushåll använder glödlampor i större utsträckning än något annat EU-land – det kan vi göra något åt. (källa)
– Våra politiker satsar inte tillräckligt på kollektivtrafik, kollektivtrafik har tappat i priskonkurrens mot bilåkandet. De senaste 20 åren har kollektivtrafiken stigit snabbare i pris än bensinen!!! (källa)
– Svensken använder 66 liter varmvatten per dag i genomsnitt. (källa) Ta in det – 66 liter. Vi kan tveklöst och utan att sänka vår livskvalitet minska det med en tredjedel.
– Om du sänker inomhustemperaturen vintertid med en grad så minskar uppvärmningskostnaden med ca. 5% (källa) Det ger 325-625 kWh per år och familj i en 100 kvadratmeters bostad.

  Själv är jag beredd att göra mycket mer och gör det redan, men ovanstående är lightversionen för de som inte orkar bry sig så mycket.
  Länkar:

  2 svar to “Din egen byk – och andras…”

  1. Tomas S Says:

   Min stilla undran är om den här lightversionen räcker?
   Är inte så bra som du på att hitta länkar i ett nafs, men tänk dig att uppvärmningskostnaden för en villa ligger kanske runt 2000kr per månad, medans övrig el går på 400kr per månad. I det perspektivet är det på nåt sätt ganska meningslöst att byta till lågenergilampor (etc) och spara några procent av sin totala energianvändning, när vi egentligen skulle behöva en 90%:ig reduktion i användandet (om man får tro Monbiot). Nåja, jag snickrar vidare på min sopdrivna bil och hoppas på att den snart förestående energikrisen bidrar till lösningen av globala uppvärmningsproblematiken..

   mvh Tomas

  2. hanubabbel Says:

   Den här lightversionen räcker inte, ens på långa vägar. Men det är en början. Lågenergilampor är en del av lösningen och ett exempel på en enkel sak som alla kan ge sig på. Problemet med växthuseffekten har vi dragit på oss genom attt förbruka för mycket energi inom många områden, därför ligger lösningen också i många områden. Vi kan inte sitta och vänta på en lösning som löser hela problemet, för den kommer inte att komma.

   Vad det sedan gäller uppvärmning av hus så är det viktigare att se på var energin till detta kommer ifrån än den faktiska kostnaden. I många kommuner där det finns processindustri värms en stor andel av husen upp med spillvärme från denna. Elvärme är ineffektivt och ett exempel på dålig energianvändning redan från början.


  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

  Google+-foto

  Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

  Ansluter till %s

  %d bloggare gillar detta: