Värmerekord i mars är bara en sida av myntet

fredag, 30 Mar-07

Media rapporterar om att rekordhöga genomsnittstemperaturer uppmätts för mars månad. Det är väl bra, men det är inte små lokala avvikelser som utgör den starkaste bevisningen för klimatförändringen. Klimatrekord är bara en del av förändringen. Jag vill lyfta fram lite annan, tyngre statistik. Denna statistik tycker jag också är mer skrämmande.

Nedanstående graf visar koldioxidhalten i atmosfären de senaste 400 000 åren. I den kurvan ser man en naturlig variation som har följt istidscyklern. Det man tydligt ser i den kurvan är en kraftig avvikelse uppåt i modern tid. Inte helt oväntat kommer avvikelsen i samma veva som industrialiseringen som innebar att människan i stor skala började använda fossila bränslen. (Källa)

carbon_dioxide_400kyr.png

Om man samtidigt tittar på kurvan över temperaturförändringar globalt för tiden sedan industrialiseringen, dvs. de senaste 100 åren så blir effekten ganska tydlig. Svenska naturskyddsföreningen har publicerat följande kurva som FN-organet IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) tagit fram över utvecklingen fram till år 2100. Den visar på en global temperaturförhöjning på ~0,7 grader från 1900 års nivå till 2000.Källa)

ill-klimat-globtemp2000-sto2.gif

Hur ser du framtiden ut? IPCC har också tagit fram en modell över hur de tror att framtiden kommer att se ut. Man kommer i april ut med en ny rapport som visar på än ännu värre, men tillsvidare visar jag de utveckling som rapporten från 2001 visar på. (Källa)

ill-klimat-ipcctemp2100-sto.gif

 

Länkar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: