Ett balanserat och välmotiverat straff.

torsdag, 29 Mar-07

I thailand ska man passa sig för var man klottrar. Schweizaren Oliver Jufer, 57år, har dömts till tio års fängelse för att ha klottrat på några porträtt av Thailands lilla kungsling. Han hade dock tur eftersom maxstraffet för brottet, majestätsbrott, är 75 år. Domen var egentligen på 20 år men eftersom han erkände sitt hemska brott så halverade man straffet.

Personligen tycker jag att man i Thailand verkar dalta alltför mycket med brottslingar av det här slaget. 😉

Länkar:

25 svar to “Ett balanserat och välmotiverat straff.”

 1. erik anér Says:

  Jag håller med, även om det kanske är omotiverat att sänka straffet till hälften. En kolonial attityd måste fördömas! /Erik

 2. Arthur Says:

  Är det här ett skämt eller händer det här på riktigt år 2007???

 3. Carl Says:

  Halvering av tilldömt fängelsestraff om man erkänner är standard i Thailand och inte unikt för detta fall. Sedan kan man ju undra hur man kan leva tio år i Thailand utan att ha fattat att detta med kungen och buddhan är i princip det enda saker som man ska passa sig för att ha några som helst synpunkter på! Gubben är ju gift i Thailand (precis som jag!) Har han fattat att när han avtjänat sitt straff kommer han att deporteras och vara portad på livstid?!

 4. Kalle Jansson Says:

  I Nazityskland skulle man också hålla käften om man inte hade något gott att säga om Hitler. Tänkte bara tillfoga det. Demokrati och yttrandefrihet är ingenting som kommer gratis.

 5. Pellejöns Says:

  Han kommer helt säkertatt bli benådad av kungen inom kort. Kungen själv har utalat sig att ingen utläning ska sitta i fängelse för majestätsbrott i Thailand. Min gisning är att han ute ur landet inom en månad, men kommer vara portad på livstid.

 6. hanubabbel Says:

  Arthur: Ja, det är så att man undrar… Förutom den personliga tragedin, som gör att det inte är så kul så har detta alla kvaliteter för att kunna vara en Monty Python-sketch…

  Pellejöns: Tackar för det! Det låter bra och jag hoppas att det blir så. Det utdömda straffet är ju helt ofattbart!

 7. Skogiz Says:

  Det här får mej att tänka på Saddam Hussein när han avrättade några undersåtarför ”Förräderi” tror jag det var, och försvarade sej inför en amerikansk journalist: ”Ja, vad skulle hända om en amerikan skymfade presidenten i media” Hehe. There’s one born every minute. Att sen Hr. Jufer betedde sig måttligt smart var ju en annan sak. Fan, jag har gjort rejält korkade saker på fyllan jag också. Hoppas han slipper sitta inne. En tredje vinkling är att det inte var så länge sen Carl Johan de Geer dömdes för ”skymfande av rikssymbol”-I Sverige! Pga sin berömda vapenvägraraffisch med svenska flaggan såklart.

 8. Erik Fiction Says:

  Härligt med monarki. Tänk att så många i Sverige fortfarande önskar att makthavare ärver sin position. För mig totalt obegripligt. Vår hansmajonäs skulle gärna ha det som i Brunei.

 9. Berra Says:

  Det är mycket man måste hålla käften om, i Norge blir man totalt utfrysen om man snackar negativt om säljakt, i vårt norrland blir man likadeles utmobbad om man snackar emot ägjakten och i Tyskland/Österike blir man slängd i fängelse om man ifrågasätter antalet av Hitler mördade judar.

 10. Mia Says:

  I Sverige ska man hålla käft om man finner den ökade invandringen problematisk på något vis.

  Samma sak här.

 11. Barbaselo Says:

  Erik Fiction !

  Det finns INGEN makthavare i Sverige som ärver sin position.
  Vårt nuvarande kungahus har NOLL reell makt.

  Kungens ord väger dock förmodligen tyngre än en uteliggares, om de skulle uttala sig i samma fråga. Men inget av detta är juridiskt fastslaget.

  Kungen med familj är inget annat än en reklampelare med texten ”Sverige” längst ner. Sveriges ansikte utåt, skulle man kunna säga. Och där har vi tur, jämfört med många andra länder.

  Att du även påstår att vår svenska kung vill ha det som Bruneis makthavare har jag ingen aning om vad du fått det ifrån.
  Har han själv sagt så ?

  Möjligtvis vill vår kung ha samma bilpark som Bruneis kung har.

  Jag påstår inte att det är härligt med monarki, men det är en del av vårt kulturarv, och Sverige är ju mångkulturellt, och i mångkulturen ingår även den svenska kulturen.

 12. ban99arne Says:

  Tur & tur map Hansmajonäs kan ju diskuteras, killen passar ju inte precis i spotlighten och kommer inte ihåg vilken stad han är i.

  Kulturarv i all ära men måste man behålla gamla förlegade symboler för det, knappast.

  De som vill nyttja hovets tjänster får väl göra en beställning så för tant Tarras lämna en offert.

 13. Lars Says:

  Instämmer med ”händer detta år 2007??”

  varför inte döds straff med en gång??? o erkänner han så bara häng han till hälften

  Gärningsmannen må vara galen men Thailand är snäppet värre ,,helt horribelt!!

  varför inte bara skicka ut han ur landet??

 14. Kalle Jansson Says:

  Barbaselo kungafamiljen är en symbol för att vi aldrig klarat av att införa riktig demokrati i det här landet. Sorgligt. Tron att det skulle vara bra reklam för Sverige att skicka runt dessa avelsdjur är ett bevis för att samhällsundervisningen i skolan inte slagit fast vad demokrati är. Makt? Vad är det? Är det bara att kunna klubba i genom ett beslut? Leve demokratin och den stackars samhällsfången i Thailand fri!!!

 15. Barbaselo Says:

  Kalle Jansson !

  I Sverige råder parlamentarisk demokrati. Ingen har valt kungen och kungen har heller ingen makt.

  Med andra ord kan vi helt förbi se honom. D.v.s låtsas om att han inte fanns.

  Om han skulle avträda i morgon, så skulle Sverige som land, inte ändras överhuvudtaget. Ingen skulle märka någon skillnad.

  Att kalla kungen och hans familj för avelsdjur är lite lustigt faktiskt. Hur kom du själv till ?

  Demokrati är inte världens bästa samhällssystem, men i brist på bättre, så anses demokratin vara det minst sämsta.

  I en demokrati kan 51% få precis som dom vill, medan 49% inte har någon makt alls. Teoretiskt alltså.

  49% i Sverige är närmare 4,4 miljoner människor.

  Se vidare på wikipedia på ordet demokrati.

  Sverige anses vara ”Parlamentarisk konstitutionell monarki, i vilken monarken ej utövar exekutiv makt”

 16. Jan Hedman Says:

  Det är dags att bojkotta Thailand (SIAM).Jag är också gift i Thailand sedan 8 år och blev nästan utslängd av juntan 28 febr 2007…..Utlänningar är diskriminerade i Thailand och vi borde bojkotta detta 1600talsland och inte åka dit som turister och spendera våra pengar där…..Då sjunker detta sjuka skepp som en STENBUMLING.
  Allt kommer från mitt hjärta och mina erfarenheter av Thailand och deras kungaporträtt var 100 meter utmed vägarna…..Vad kostar denna idioti ??
  Stora grupper i Thailand har 20-40 kronor i dagslön!!!!!Det är slaveri, och någon som helst demokrati förekommer inte i detta land som är rankat som nr 2 i korruption efter Fillipinerna…..BOJKOTTA NU.

 17. Pablo Says:

  1600 tals land helt riktigt ..ta nu ner bilderna pa kungen och t.e.x. set upp vatten och elecrtisitet over hela landet till alla bostader plus internet access… How about that… message to thailand WAKE UP !! Vi lever i 21cen.. come on …. Ademas, han ville ju bara gora kungen vacker.. 😉

 18. Larry Says:

  Skogiz
  Carl Johan de Geers agerande beskrivs lite mustigare på wikipedia ”Den mest provokativa aktionen skedde redan 1967 då han ställde ut vapenvägraraffischer: Svik fosterlandet, var onationell, på Galleri Karlsson, Stockholm. Dessa blev omedelbart beslagtagna av polisen. Bland dessa affischer fanns även en vid namn: Skända flaggan, där han på en brinnande svensk flagga stämplat KUKEN och tillfogat texten SKÄNDA FLAGGAN VÄGRA VAPEN.” Framgår dock inte vilket straff han fick. Tvivlar dock på att det var 10 år bakom galler. Jag natar att brottet skulle ses lika allvarligt idag, 40 år senare


 19. […] Ett balanserat och välmotiverat straff. [image] I thailand ska man passa sig för var man klottrar. Schweizaren Oliver Jufer, 57år, har dömts till tio års […] […]

 20. Jan Hedman Says:

  Tyvärr kan Thailand inte vakna upp. Det är för stora motsättningar…..Förskönad kung överallt…..Gula tröjor (gula febern-KINA)
  Buddha, Muslimer, armemilitärfraktioner, polisen!!??, korruptionen, dålig skolutbildning och vad ska alla familjeförsörjande horor göra?? Utlänningar kan fråntas egendomar och kastas ut. Väldigt låg allmännivå på huvuddelen av befolkningen….och så världens största svindlare TAKSIN…Det finns inget underlag för uppvaknande….Det skulle i så fall komma utifrån…POF

 21. Nille Says:

  Kan bara hålla med om att straffet inte står i proportion till brottet. Jag tror också att han kommer bli utvisad ganska snart. Det är lite tragiskt bara att inte ens Thailändarna har rätt att uttrycka sig.

  (Flyttar åter Sverige i Maj, efter 11 år i Bangkok. Det finns vissa saker och beteenden jag inte kommer sakna)


 22. Kungligt porträtt eller inte, klottrar man skall man ha sitt straff.
  Alltför många har för lite respekt för andras prylar idag.

 23. The Idiot Says:

  Rudqvist 4 President! Hip hip hurray!

 24. Jan Hedman Says:

  Jag är i Sverige nu och min fru i Thailand försöker erhålla nya dokument över skatt och egendomar!!!!!Jag kan bli av med allt, och flyttar då till Kambodja eller Vietnam vilka visat sig icke vara främlingsfientliga…..SKANDAL vad som nu händer i SIAM…..


 25. […] väl på plats känner dig i klottrartagen. Läs då detta innan du börjar klottra var som helst: Ett välbalanserat och motiverat straff […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: