Småbarns psykiska ohälsa ökar (?)

tisdag, 20 Mar-07

I dagens DN finns ett TT-telegram om BO:s årtrapport som sägs visa att småbarns psykiska ohälsa ökar. Artikeln. Jag är allmänt skeptisk till såna här rapporter, men i just denna kanske det finns en poäng. Så, utan att försöka vara alarmistisk och allmänt pessimistisk ska jag försöka skriva ner vad jag tror är några skäl till att barn mår illa. Allt ligger så klart hos föräldrarna…

 • Båda ska göra karriär. – Det är helt ok med lika villkor i arbetslivet, men det funkar inte att båda gör karriär när man har småttingar. Om kvinnan ska göra karriär så får mannen stå tillbaka och vice versa.
 • Pryl och statusjakt. – Många tror att man behöver den där barnvagnen för 7000kr, att barnen behöver åka säkert i en ny V70 och att lägenheten på tre rum är för liten för två vuxna och en unge. Därför skaffar man större/dyrare/nyare saker och drar på sig kostnader som gör att man måste jobba som en galärslav och då finns inte tillräckligt med tid till att vårda relationen till sina barn.
 • Självförverkligande. – För få anser att umgänge med sina barn är en väg till självförverkligande. Många tycker att vägen till självförverkligande går via arbete, bergsbestigning eller framgång i annat. Framgång på hemmaplan har ruskigt låg status.

Poängen med de ovanstående punkterna är att de i samtliga fall leder till att föräldrar spenderar lite tid med sina barn. Och risken är att även den tid som spenderas med barnen blir i ett slags mental frånvaro. Relationer tar tid och kräver mental närvaro. Själv vet jag med mig att när jag har det riktigt körigt på jobbet blir relationen till familjen hemma lidande. För ett litet barn utgör föräldrarna praktiskt taget hela världen – om ingen av föräldrarna är riktigt närvarande är nog den världen en ganska känslomässigt tom plats. Självklart kan det leda till ångest.

Länkar:

Annonser

6 svar to “Småbarns psykiska ohälsa ökar (?)”

 1. mamselamsen Says:

  Halleluja! Jag har precis skrivit samma sak ohos mig!

 2. Eliza Says:

  Precis. Så är det. Skönt att se att fler gör samma analys. Och så kan jag inte för mitt liv förstå varför alla nödvändigtvis måste göra karriär samtidigt som barnen är små. Vad kommer man att ångra mer senare i livet: att man jobbade för lite eller att man spenderade för lite tid med barnen?

 3. Krister Pettersson Says:

  Att försämra barnens anknytning till sina föräldrar är ju själva målet med den Engels-Marxianska socialismen som är rådande i den daghemsstalinism som vi har i landet. Alltså är rapportern just ett bevis att allt är som det skall vara från nomenklaturans synvinkel.

 4. SideShow Surfer Says:

  The society are runned by men and women in dark costumes who cant see the wood because of all the trees and the children suffer along the way.

  They talked and talked and talked and the world slowly fell apart every time.

 5. hanubabbel Says:

  Krister:
  Det känns lite krystat att ensidigt skylla dagis för detta, även om situationen på dagis säkert finns med i bilden till viss del. Särskilt tveksam till att helt klandra dagis blir jag då rapporten till stor del talar om barn som knappt hunnit börja på dagis.

 6. riihele Says:

  Hejsan.
  Det stämmer vad du skriver här om. Ska läsa flera av dina blogger nu medans jag är här… Rii


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: